Mit gondol, mennyit ért az árverésen a világrekorder vándorsólyom?

2020. október 14. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Példátlan összegért, átszámítva 53,5 millió forintért kelt el egy fiatal vándorsólyom egy szaúd-arábiai vadászmadár-árverésen.

A Szaúdi Sólyomklub szerdai közleménye szerint a Falco peregrinus peregrinator (indiai vándorsólyom) alfajhoz tartozó madár egyedülálló tulajdonságai és ritkasága miatt érte meg egy vevőnek a 650 ezer szaúdi riál (173 ezer dollár) leütési árat, írja az MTI. A sólyomklub szerint ekkora összeget még soha sehol nem fizettek egy ilyen madárért a világon.

A rekord kedden született azon a másfél hónapig tartó sólyomárverésen, amelyet évente megrendeznek Szaúd-Arábiában. Az idei aukció október 3-án kezdődött, és november 15-ig tart.

A 1,1 kilós vadászmadarat Szaúd-Arábia északkeleti részén, Hafer al-Batin város térségében fogták be a vadonban – közölte a sólyomklub. Az indiai vándorsólyom egy aránylag kis méretű alfaj.

A solymászat fontos része a Szaúd-Arábiában és a környező országokban élő arabok évezredekre visszanyúló sivatagi kulturális örökségének. Az éves sólyomárverést szervező, 2017-ben alapított Szaúdi Sólyomklubot a szaúd-arábiai kormány is támogatja e kulturális örökség megőrzésében.

Az akár 300 kilométer/órás sebességgel repülni képes sólymok nemzetközileg veszélyeztetett fajnak számítanak. Az adásvételükre, elfogásukra, tenyésztésükre és vadászatukra vonatkozó szabályok országonként eltérőek.

A Perzsa-öbölbeli sólyomtulajdonosok a hűvösebb téli hónapokban a közép-ázsiai országokban, Pakisztánban vagy Marokkóban kutatnak vadászati lehetőségek iránt, értékes madaraikat rendszerint a repülőgépek utasterében viszik magukkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!