Letartóztatták a nőt, aki a Vatikán pénzét átmosva vásárolt luxuscikkeket magának

2020. október 13. – 22:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olasz sajtóértesülések szerint kedd este letartóztatták Cecilia Marognát, a botránya miatt lemondott Becciu bíboros bizalmasát. A Vatikán az Interpolon keresztül adott ki korábban elfogatóparancsot a nő ellen.

A 39 éves nőt Milánóban tartóztatták le sikkasztás vádjával. Marogna volt Becciu bíboros egyik bizalmasa abban a 2019 óta tartó vatikáni pénzügyi botrányban, aminek a végén Becciu bíborost Ferenc pápa bizalmatlanság miatt arra kérte, mondjon le posztjáról. Becciu a pápa kérésének eleget tett, másnap azonban azt mondta, ártatlan a pénzmosási ügyben, amivel vádolják.

Itt olvashatja a Telex legfrissebb híreit

A volt bíboros korábban több olyan ügyletet folytatott, amikben vezetői pozícióját kihasználva a Vatikán nevében vásárolt ingatlanokat, a számítások szerint legalább félmilliárd dolláros hiányt okozva a pápai kasszában. Egy londoni luxusépület vásárlását például arról a a svájci számláról intézték, ami az ún. Péter-filléreket, vagyis a világ minden részéből a Vatikánba érkező pénzadományokat is tartalmazta.

Mint később a nyomozások során kiderült, Becciu tranzakcióit senki nem felügyelte. Egyes szálak egészen a nápolyi maffiáig, a camorráig vezették, míg mások, mint például Marogna története egyszerű sikkasztási ügyek voltak: ő például egy Szlovéniában bejegyzett non profit szervezeten keresztül mosta át a vatikáni pénzeket. Ezeket az összegeket papíron humanitárius célokra használta fel, a gyakorlatban azonban luxuscikkeket, márkás táskákat vásárolt belőle magának.

Ahogy arról korábban írtunk, a pápa a bíboros ügye után öttagú felügyelőbizottság hozott létre a Szentszék és Vatikán Állam bizalmas gazdasági és pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére és az azokkal kapcsolatos információk védelmére.A felügyelőbizottság megalapítását szorgalmazta már a júniusban hatályba lépett gazdasági szabályzat is, a bíboros esete azonban újabb löketet adott neki.

(MTI, CNA, La Repubblica)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!