Hollandia visszaadná a gyarmatairól összeharácsolt kincseket

2020. október 13. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Hollandia kész visszaszolgáltatni az egykori gyarmatairól összeharácsolt kincseket, ám a kezdeményezést nehezíti, hogy a tárgyak jogos tulajdonosainak meghatározása nem egyszerű feladat – írja az MTI.

Az amszterdami Rijksmuseum gyűjteményében legkevesebb négyezer olyan tárgy van, amely az ország gyarmattartó múltjához kötődik. Az intézmény üdvözölte a holland kormány kezdeményezését, hogy visszaszolgáltassa azokat az értékes tárgyakat, amelyeket annak idején erővel vettek el tulajdonosaiktól.

A terv egy független kutatóközpont létrehozása a gyarmati kincsek nyilvántartására, valamint bizottságok felállítása a visszaszolgáltatási kérelmek kezelésére. Ez az a pont, ahol nehézségek támadhatnak.

Van például egy 36 karátos gyémánt, amelyet 1875-ben raboltak el a holland csapatok egy szultánságból, amelynek területe ma már Indonéziához tartozik. „Ebben az esetben az országnak kell visszaadni, vagy a szultán leszármazottjainak? És kivel ül le megbeszélni a részleteket az ember?” – tette fel a kérdést a múzeum munkatársa, Valika Smeulders. Válasz egyelőre nincs, így a közeljövőben a kincsek biztosan a múzeumban maradnak még.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!