Hatalmas második világháborús bomba robbant fel Lengyelországban, hatástalanítás közben

2020. október 13. – 20:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatástalanítás közben felrobbant a valaha talált legnagyobb második világháborús bomba Lengyelországban – jelentette a Reuters hírügynökség. Az öt és fél tonnás, Tallboy nevű bombát 1945-ben a brit légierő dobta le a német Lutzow cirkálóra, de elvétette a célt, és a Balti-tengert az Odera folyóval összekötő Piast-csatorna mélyére süllyedt, itt találták meg 75 évvel később.

A bombát, ami 2400 kilogramm robbanóanyagot tartalmazott, a hadsereg speciálisan képzett búvárai próbálták meg hatástanalítani, sikertelenül. A hadsereg szóvivőjének szűkszavú nyilatkozata szerint senki nem sérült meg, és a bomba többé nem jelent fenyegetést. Ez arra utal, hogy nem volt váratlan a detonáció, azt maguk a tűzszerészek indították be, mert másképpen nem látták az esélyt arra, hogy biztonságosan semlegesítsék a bombát.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A környéken van egy cseppfolyós földgázt szállító hajókat kiszolgáló terminál is, de a jelentések szerint ennek az infrastruktúrájában sem esett kár.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!