A jogsértő tagállamok uniós támogatásainak felfüggesztését sürgeti a szlovák államfő is

2020. október 12. – 09:56

frissítve

A jogsértő tagállamok uniós támogatásainak felfüggesztését sürgeti a szlovák államfő is

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Uniónak keményebbnek kell lennie a jogállamiság ügyében, különben félő, hogy a tekintélyelvű tagországok túsza lesz, jelentette ki a szlovák államfő a Financial Timesnak adott interjúban.

Zuzana Caputová felszólította az EU-tagokat, hogy függesszék fel a támogatásokat azoknak a kormányoknak, amelyek megsértik a közös alapértékeket.

A Financial Times megjegyzi: kijelentése mutatja, milyen éles harc folyik a szervezetben egyes országok, illetve az Európai Parlament között a demokratikus biztosítékok ügyében, a soros német elnökség által előterjesztett javaslat alapján. Egyben arról is tanúskodik, hogy a kontinens középső, illetve keleti részén vannak olyan államok is, amelyek nem nézik jó szemmel a tekintélyelvűség megerősödését például Magyarországon és Lengyelországban.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Az interjúban a politikus arról is beszélt, hogy megfelelő mechanizmus kell a jogállam kikényszerítésére, mert ha nem lesz ilyen, akkor azok fognak diktálni, akik nem kívánják követni az európai normákat. Ám mint mondta, most arra is lehetőség nyílik, hogy pontosan meghatározzák a jogállam fogalmát, illetve kritériumait. Azt is kijelentette, hogy fel kell adni az egyhangú döntéshozatali mechanizmust, és inkább kétharmaddal kell határozni, amivel arra utalt, hogy éppen azért akadtak el a Magyarország és Lengyelország elleni jogállamisági eljárások, ahogyan a 7-es cikkelyes eljárás sem halad, mert a két kormány kölcsönösen fedezi egymást ezekben, így pedig nem tud egyhangú döntést hozni az EU.

(Borítókép: Zuzana Caputová egy 2019-es konferencián. VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!