160 km/órás széllökésekkel érkezett a Delta hurrikán az Egyesült Államokba

2020. október 10. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Delta hurrikán kettes erősségű viharként érkezett meg Louisiana államba péntek éjjel – írta meg az MTI.

A hurrikán ereje ugyan csökkent, de így is óránként 150-160 km/órás széllökésekkel és viharokkal ért partot az állam délnyugati területén fekvű Creole városánál. Az Országos Hurrikán Központ (NHC) már korábban felhívta az ott lakók figyelmét, hogy életveszélyes szélvihar és áradások várhatóak.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Alonso Cupul
Fotó: MTI/EPA/EFE/Alonso Cupul

A partmenti vidékeken a kormányzati hivatalok és iskolák már péntek reggel bezártak, egyes településekről kiköltöztették az embereket, és a Nemzeti Gárda 2400 tagját is mozgósították a segítségnyújtáshoz. A Delta, miután elérte a partot, egyes erősségű hurrikánná szelídült. Péntek este Louisianában és a szomszédos Texasban több mint 200 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

A Mexikó felől érkező Delta hurrikán az Egyesült Államok belseje felé, Északkelet-Louisianán át Mississippi államba és a Tennessee völgye felé tart. Több térségben tornádóriadó is érvényben van.

Louisiana egy részén az augusztusban lecsapó, négyes erősségű Laura hurrikán már komoly károkat okozott, nyomai még sok helyen láthatók. Egyes kisvárosokban és negyedekben még mindig nem sikerült eltakarítani a romokat, és több mint hatezer ember továbbra is szállodában vagy menhelyen él.

A Delta az idei tizedik hurrikán, amely az Egyesült Államokat sújtja, és a hetedik, amely a Mexikói-öböl partvidékének tagállamaiban pusztít. Az Országos Hurrikán Központ szóvivője, Dennis Feltgen a The Wall Street Journalnek elmondta: utoljára 1916-ban pusztított ennyi hurrikán, igaz, akkor kilenc volt a rekord.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!