Putyin megelégelte a vérontást Hegyi-Karabahban

2020. október 9. – 06:42

Putyin megelégelte a vérontást Hegyi-Karabahban

Másolás

Vágólapra másolva

A harcok beszüntetésére szólította fel a Hegyi-Karabah birtoklásért háborúzó feleket Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Moszkvába hívta Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterét, írja az MTI.

Marija Zaharova, a Kreml külügyi szóvivője szerint előkészíteneke egy orosz-örmény-azeri külügyminiszteri találkozót, de az időpontról még nem sikerült megállapodni. Hozzátette, Oroszország nemzeti alapon és a minszki csoport társelnöki minőségében is aktív közvetít a konfliktus rendezésében, és haladéktalan tűzszünetet akar elérni, és azt, hogy a felek térjenek vissza a tárgyalásoshoz.

(A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide!)

A minszki csoport az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) égisze alatt, orosz, francia és amerikai társelnöklettel 1992 óta közvetít a szembenálló felek között. Zaharova felhívta a figyelmet, hogy a három ország egységesen közelíti meg a problémát, amit alátámaszt a három elnök október 1-jén és a három külügyminiszter hétfőn tett közös nyilatkozata.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán telefonon tárgyalt örmény és azeri partnerével, David Tonojannal és Zakir Hasanovval a hegyi-karabahi helyzetről.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.

(Borítókép: Föld alatti bunkerbe menekültek emberek az azerbajdzsáni rakéta- és bombatámadások idején Hegyi-Karabah fővárosában, Sztepanakertben. Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!