Az amerikai elnök egészségét vizsgáló bizottságot hoznának létre

2020. október 9. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mindenkori hivatalban lévő amerikai elnökök egészségét vizsgáló és akár az elnök elmozdítását is kezdeményező bizottság létrehozására tett javaslatot Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke pénteken – írja az MTI.

A bizottság kétpárti lenne, és 16 tagot foglalna magában, a tagok felét pedig orvosok, egészségügyi szakemberek adnák. A bizottság dönthetne arról, hogy a hivatalban lévő elnök egészségi állapota alkalmas-e arra, hogy ellássa hivatalát. Javaslata azonban nem lesz kötelező erejű.

A bizottság létrehozásáról a kongresszus mindkét házának szavaznia kell. A republikánus törvényhozók szerint hiábavaló erőfeszítés a házelnök javaslata, amelyet pár héttel a november 3-i elnökválasztás előtt jelentett be, azt követően, hogy megjegyzéseket tett Donald Trump elnök egészségi állapotára. Trump pár napja pozitív koronavírus-tesztet produkált, azóta többféle kísérleti gyógyszert és kezelést is kap.

Pelosi egy nappal korábban újságíróknak már jelezte, hogy benyújtja a javaslatot, amire Donald Trump egészségi állapota ösztönözte őt. Úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök állapota koronavírus-fertőzése óta megváltozott. Ezzel arra a zavarba ejtő beszédre célozhatott, amit az elnök az amerikai idősekhez intézett a Fehér Ház kertjéből, és amiben kifejtette, hogy

Önök nem sebezhetőek, bár azt mondják, hogy sebezhetőek, valójában a legkevésbé sebezhetőek. De most mégis sebezhetőek.

„Ez nem Trump elnökről szól. Ő majd a választók ítéletével néz szembe” tette hozzá, azzal, hogy a bizottság munkája csak az eljövendő elnököket érintené, vagyis annak nincs köze a közelgő választásokhoz. Azt mondta, azért lenne szükség egy ilyen bizottságra, hogy megnyugvást adjanak az embereknek a kormányzati stabilitást illetően. Pelosi az amerikai alkotmány 25-ik kiegészítésére hivatkozott. Ez a cikkely a hatalom átadásáról rendelkezik, és John F. Kennedy elnök meggyilkolása után fogadták el.

A bejelentés után Donald Trump a tőle megszokott stílusban reagált Twitteren: „A bolond Pelosi a 25-ik kiegészítést vizsgálja, hogy lecserélhesse Joe Bident Kamala Harrisre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!