Szélsőjobboldali milicisták akarták túszul ejteni Michigan demokrata kormányzóját

2020. október 8. – 21:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat szélsőjobboldali milicista ellen emeltek vádat, miután kiderült, hogy túszul akarták ejteni Gretchen Whitmer michigani kormányzót, a Demokrata Párt egyik fiatal reménységét, írja a New York Times. A hat férfi nyár óta tervezte a politikus elrablását, melyet még a november 3-i választás előtt végre akartak hajtani.

A férfiak a nyár során lő-, illetve hadgyakorlatot is tartottak, és robbanószert is megpróbáltak gyártani. A túszejtés tervét többek között egy michigani bolt rejtett pincéjében dolgozták ki, aminek a lejáratát egy szőnyeggel takarták el.

Az FBI szerint a milicisták augusztus és szeptember során több alkalommal is felderítést végeztek Whitmer nyaralója környékén. Azt tervezték, hogy elrabolják a kormányzót, majd pedig a szomszédos Wisconsin államba viszik, és „bíróság” elé állítják.

A Szövetségi Nyomozó Iroda által nyilvánosságra hozott információk szerint a csoport ezen a héten akart robbanóanyagot beszerezni az akcióhoz, ám szerdán sikerült letartóztatni őket, még mielőtt megtehették volna. A férfiak, akik közül öt Michiganben, egyikük pedig Delaware államban él, akár életfogytiglant is kaphatnak.

Gretchen Whitmer kormányzó beszédet mond a Biden-kampány szeptember 22-i michigani kampányeseményén.Fotó: Jeff Kowalsky / AFP
Gretchen Whitmer kormányzó beszédet mond a Biden-kampány szeptember 22-i michigani kampányeseményén.Fotó: Jeff Kowalsky / AFP

A csoport vezetői, Adam Fox és Barry Croft a vád szerint erőszakkal akartak szembe szállni azokkal az állami kormányzatokkal, akik szigorú koronavírus-ellenes intézkedéseit alkotmányellenesnek tartották. Fox a túszejtés mellett azt tervezte, hogy 200 milicistával együtt megostromolja a michigani törvényhozás épületét, és „bíróság” elé állítja Whitmert hazaárulás miatt.

A 48 éves kormányzó, akit a Demokrata Párt egyik nagy reménységének tartanak, márciusban került rivaldafénybe. A koronavírus-járvány berobbanásakor ugyanis hamar kiderült, hogy Michiganben komoly hiány van tesztkészletekből, maszkokból és egyéb védőfelszerelésekből. Whitmer emiatt komoly szócsatába keveredett az őt egyszerűen csak „michigani nőként” tituláló Trumppal a tévéképernyőn és a Twitteren.

Erre, illetve szigorú koronavírus-elleni intézkedéseire válaszul április 16-án jobboldali tüntetők ezrei lepték el az állam központjának, Lansingnek a belvárosát a korlátozó intézkedések feloldását követelő, Trumpot éltető és Whitmert támadó feliratokkal. Az elnök a tüntetés másnapján támogatásáról biztosította a tüntetőket Twitteren egy „Szabadítsátok fel Michigant!” felkiáltással. Két héttel később állig felfegyverzett tüntetők a michigani törvényhozás épületébe is benyomultak, Whitmer pedig több halálos fenyegetést is kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!