Felfüggesztették az EU költségvetéséről szóló megbeszéléseket

2020. október 08. – 22:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) tárgyalói mindaddig felfüggesztik az Európai Unió 2021 utáni, hétéves költségvetéséről folytatott megbeszéléseket, amíg a tagországi kormányokat tömörítő tanács új ajánlattal nem áll elő – jelentette be a képviselőtestület sajtószolgálata csütörtökön. A kompromisszum hiánya, az elmozdulás teljes mértékű megtagadása nem tárgyalás. A képviselők akkor térnek vissza a tárgyalóasztalhoz, ha a tanács részéről valódi akarat mutatkozik a megállapodás megkötésére – idézte az MTI.

„Röviddel a tanács német elnökségével és az Európai Bizottsággal folytatott háromoldalú tárgyalások kezdete után nem volt más választásunk, mint megszakítani az ülést. Várjuk, hogy a tanács frissítse tárgyalási mandátumát, és olyan új javaslattal térjen vissza, amely figyelembe veszi az Európai Parlament legfőbb követelményeit” – fogalmaztak.

Tájékoztatásuk szerint az EP legalább tizenöt kiemelt uniós program pénzügyi megerősítését várja. Elismerték ugyanakkor, hogy mindkét fél engedményei árán sikerült haladást elérni egyebek mellett a saját források terén, noha még számos kulcsfontosságú politikai kérdést tisztázni kell.

„Már eddig is sok időt veszítettünk. Számos kérdés tekintetében azonban nem lehet kompromisszumot kötni. A polgárok sürgős európai választ várnak. Bízunk abban, hogy a tanács elnöksége a következő napokban rugalmasságot mutat” – tették hozzá az EP tárgyalói.

Az EP tájékoztatása szerint az Európai Unió hosszútávú költségvetésének elfogadása nem feltétele a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó csomag elfogadásának. A helyreállítási terv elfogadásához az EP részéről egyetlen feladat kapcsolódott: a saját forrásokról szóló határozattervezet véleményezése. A tanács azért nem tud dönteni a határozattervezetről, mert egyrészt nincs megegyezés az egyes tagállamok által javasolt, az uniós pénzek kifizetéséhez kötni tervezett jogállamisági feltételrendszerről, másrészt pedig egyes tagállamok csak a költségvetés elfogadása után akarnak a helyreállítási programról dönteni.

Az EP az unió hétéves költségvetésével kapcsolatban korábbi álláspontján lazítva tizenöt, véleménye szerint legfontosabb program megvágását szeretné visszafordítani arra hivatkozva, hogy azok a programok a tagállamok által tett ígéreteket váltanák valóra.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!