Ki kell vizsgálni, hogy miért gyújtotta fel magát az orosz újságíró, üzente az EU egyik szóvivője

2020. október 5. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ki kell vizsgálni Irina Szlavina újságírónő tragikus halálát, különösen annak a fényében, hogy milyen nyomás helyeződött rá a tevékenysége miatt Oroszországban – írta Peter Stano, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai szóvivője hétfőn Twitter-üzenetben. Az újságírónő halálát sokkolónak nevezte, és részvétét fejezte ki Szlavina hozzátartozóinak és kollégáinak.

Irina Szlavina pénteken felgyújtotta magát Nyizsnij Novgorod központjában, a belügyminisztérium helyi kirendeltsége előtt, és szinte azonnal belehalt sérüléseibe. Öngyilkossága előtt pár órával a Facebook-oldalán bejegyzett üzenetében azt írta követőinek, hogy halála miatt az orosz államot kell okolniuk.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Fotó: Roman Vladimirov / Sputnik / AFP
Fotó: Roman Vladimirov / Sputnik / AFP

Szlavina egy kis helyi újság, a Koza Press főszerkesztője volt. Egy nappal korábban arról számolt be közösségi oldalán, hogy rendőrök és nyomozók kutatták át a lakását, ahol állítása szerint a Nyitott Oroszország nevű ellenzéki csoporthoz köthető röpcédulákat, brosúrákat és számlákat kerestek, írta korábban a Reuters. A csoportot a Kreml egyik fő kritikusa, Mihail Hodorkovszkij finanszírozza. Emellett a rendőrök Szlavina és lánya laptopjait, valamint férje mobiltelefonját is lefoglalták.

Az orosz nyomozóbizottság közleménye alapján előzetes vizsgálatot indítottak, miután egy nő súlyosan megégett holttestét találták Nyizsnyij Novgorod belvárosában, ám Irina Szlavinát nem nevezték meg. Az orosz ellenzék több tagja is megszólalt az újságíró halála után. Dmitrij Gudkov ellenzéki politikus azt írta Instagram-oldalán, hogy az elmúlt években a biztonsági tisztviselők elképesztő üldöztetésnek vetették alá Szlavinát ellenzéki véleménye miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!