Eladták a házukat, hogy egy évig vitorlázzanak, a járvány sem állíthatta meg őket

2020. október 3. – 14:42

frissítve

Eladták a házukat, hogy egy évig vitorlázzanak, a járvány sem állíthatta meg őket
A család egy korábbi utazása – Fotó: Sailing Shibumi

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Barberis család közel egy évtizede vitorlázik három gyerekkel és egy kutyával keresztül-kasul Európa tengerein. 2020 elején úgy döntöttek, hogy a pár hónapos utazások után kipróbálják, milyen egy egész évet a vizen tölteni, és közben bejárni a világot. Úgyhogy év elején el is adták a lombardiai házukat, és elkezdték tervezni az utazásukat. Aztán persze jött a koronavírus, ami keresztülhúzta a számításukat, de ennek ellenére végül nekivágtak október elején.

„Természetesen nagyon meg vagyunk ijedve”

– nyilatkozta a CNN-nek Sara Barberis. Férjével eredetileg júniusra tervezték az indulást, akkor viszont még olyan rossz volt a járványhelyzet, hogy úgy döntöttek, várnak egy kicsit az egyévesre tervezett vitorlásútjukkal.

Bár a vírus újfent tombol, de a család végül nem akart tovább halogatni, mert attól tartottak, hogy a végén még felélik a direkt az úthoz eladott házukból származó tartalékaikat. Barberisék október 2-án ki is futottak a tengerre, az utat pedig végig dokumentálják közösségi oldalaikon.

A három gyermekes család egy 17 méter hosszú, Shibumi nevű vitorlással hajózik. A kétárbócos hajót az elmúlt hónapokban teljesen felújították, és négy kabint építettek a belsejébe. Ettől függetlenül a Shibumi már kipróbált hajó: évek óta jártak vele a Földközi- és az Égei-tengeren.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide!

Koronapara

Barberisék a terv szerint az északnyugat-olaszországi Ligúriában található La Speziából futottak ki, és először a spanyol Baleár-szigetekre, majd Gibraltár felé veszik az irányt. Ezt követően vágnak neki az Atlanti-óceánnak. Kikötnek majd a Kanári-szigeteken, a Zöld-foknál, és ha a széljárás kedvez nekik, év vége felé átkelnek az Atlanti-óceánon, és a karibi térséget fedezik majd fel. Hogy onnan merre tovább, azt pedig majd meglátják.

A Shibumi nevű vitorlásFotó: Sailing Shibumi
A Shibumi nevű vitorlásFotó: Sailing Shibumi

A család viszont felkészült rá, hogy változtatniuk kell majd a terven. Ha elérik a Kanári-szigeteket, felmérik, mennyire súlyos a helyzet a Karib-tengeri térségben.

„Nincs értelme odamenni, hogy ha olyan rossz a helyzet, hogy hónapokig a hajón kell rostokolnunk. Ha csupán élelemért mehetünk a partra, és nem köthetünk ki rendesen, akkor kihagyjuk az előttünk lévő lehetőségeket, és nem is lesz értelme az utazásnak”

mondta Sara Barberis. Elmondása szerint a család maszkban és kesztyűben lép majd a partra, az út nagy részében a fedélzeten esznek, és kevésbé látogatott strandok és kikötők közelében vetik ki a horgonyt.

Három gyerek, egy kutya

A finoman szólva vakmerő vállalkozást nem csak a koronavírus bonyolítja meg, hanem az is, hogy Stefano és Sara Barberis mindhárom gyerekét és kutyáját is magával viszi. Persze felkészültek az utazásra: a gyerekek már pár hónapos koruk óta rendszeresen részt vettek a több hónapig tartó hajóutakon. Iago tizenegy, Nina nyolc, Timo pedig hároméves. A CNN-nek Barberisék azt mondták, azért viszik magukkal a gyerekeiket, mert az út kihagyhatatlan élettapasztalatokat és tanulási lehetőségeket kínál nekik, és a koronavírus-járványtól függetlenül most van itt az ideje az utazásnak. A pár ugyanis attól tart, hogy gyerekeik később elveszítik az érdeklődésüket az utazás iránt.

A család világ körüli útjára való felkészülésének része volt egy kéthónapos görögországi tréning 2019-ben. Utána adták el milánói otthonukat, és vágtak neki a 10 hónapig tartó előkészületeknekFotó: Sailing Shibumi
A család világ körüli útjára való felkészülésének része volt egy kéthónapos görögországi tréning 2019-ben. Utána adták el milánói otthonukat, és vágtak neki a 10 hónapig tartó előkészületeknekFotó: Sailing Shibumi

A gyerekek egyébként ugyanúgy kiveszik a részüket a vitorlás körüli teendőkből, mint szüleik, sőt: egyes feladatokat ők könnyebben el tudnak végezni. Őket például egyszerűbben fel lehet húzni kengyellel az árbócra. Emellett sok más dologgal is le tudják őket foglalni, kezdve a kalózosditól a búvárkodáson át a házi feladatokig.

Az utazás azonban nem csupán egy családi vakáció. Barberisék még a Földközi-tengeren tett utazásaik során tapasztalták meg, hogy milyen rossz hatással van az élővilágra a klímaváltozás. Ezért az utazásuk egyben egy külön projekt is, „Floating Lab” azaz „úszó laboratórium” néven.

Az út során vízmintákat vesznek, megfigyelik az élővilágot, és feljegyzik az energia- és vízfogyasztásukat is.

Az erről készült videókat és infografikákat olasz iskolásoknak vetítik majd le, hogy terjesszék a környezettudatos életmódot. Az utazás tudományos részében Stefano Barberisnek kiemelt szerepe lesz, ő ugyanis atomfizikus.

Ez veszélyes?

A család utazása egyébként elég megosztó téma lett az olasz közösségi médiában. Sokan kritizálták őket, amiért „veszélybe sodorják a gyerekeiket, sőt a kutyájukat is”.

„Önzőnek neveztek minket, amiért magunkkal visszük őket, de én inkább akkor érezném magam önzőnek, ha ketten mennénk a férjemmel. A milánói autópálya is veszélyes, mégsem üldögél mindenki otthon a kanapén” – fejtette ki véleményét a családanya.

A honlapjukon külön cikket is szenteltek ezért annak, hogy tisztázzák: a gyerekek biztonságban vannak a hajón, és egyébként is életre szóló élmény és tapasztalat lesz nekik az utazás.

Fotó: Sailing Shibumi
Fotó: Sailing Shibumi

A család ráadásul tényleg felkészült mindenre. A Corriere olasz lap szerint Sara és Stefano húsz éve vitorláznak, sőt a közös hobbi hozta őket össze. Az évek során többször is úgy alakították a szülési és apasági szabadságaikat, nyári szüneteket, hogy minél több időt tölthessenek a fedélzeten.

Sara Barberis szerint a hajón minden vészhelyzet esetén szükséges felszerelés megtalálható. Azt a két-három hetet leszámítva, amikor az Atlanti-óceánon kelnek át, a család a partok közelében fog utazni, emelett pedig megvan hozzá a kellő technikai felszerelésük is, hogy baj esetén bárhol értesíteni tudják a helyi hatóságokat.

A CNN-nek nyilatkozó Maurizio Martini olasz vitorlásszakértő szerint a Barberis család jó eséllyel könnyen átkel az óceánon, az időjárás ugyanis kedvező lesz az elkövetkezendő időszakban. Az éghajlatváltozás viszont előidézhet helyenként trópusi viharokat, illetve meghosszabbodhat a hurrikánszezon. Emellett nagy a teherhajó-forgalom, és sok a műanyag szemét a tengerben, ezekkel pedig még meggyűlhet a Shibumi baja. A legnehezebb szakasznak az átkelést tartotta a Gibraltári-szoroson, még az óceán előtt.

A tervezett útvonal 2020 őszénFotó: Sailing Shibumi / shibumi.it
A tervezett útvonal 2020 őszénFotó: Sailing Shibumi / shibumi.it

És mihez kezd a család, ha véget ér az utazás, és visszatérnek Olaszországba? Jó kérdés, hisz tulajdonképpen megszűnt a lakhatásuk. A barátok és rokonok viszont többen is felajánlották, hogy segítenek, sőt, Sara édesapja a lakókocsiját is kölcsönadná addig, amíg a család nem talál magának új helyet. Ez viszont még jó messze van időben, így Barberisék nem aggódnak előre, inkább élvezik a pillanatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!