A kormányzó ANO tarolt a cseh önkormányzati választáson

2020. október 3. – 20:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzó ANO mozgalom sikerét hozták a hét végi regionális önkormányzati választások Csehországban – írja az MTI. A párhuzamosan megtartott részleges szenátusi választáson csak egy jelölt szerzett most mandátumot, így a további 26 szenátori szék sorsa az egy hét múlva sorra kerülő a második fordulóban dől el.

Az önkormányzati választáson az Andrej Babis kormányfő vezette tömörülés országos szinten megszerezte a szavazatok majdnem 22 százalékát. A második helyen a Kalózpárt végzett 12 százalékkal, a harmadikon pedig a Polgári Demokratikus Párt 7 százalékkal, a negyedik és ötödik helyen pedig a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), illetve a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt végzett, egyaránt 6-6 százalékkal.

Csehország 13 régiójából tízben ugyan győzött az ANO, de a mozgalom előnye az egyes régiókban jóval kisebb az országosnál. A további helyezések alapján ezért kérdéses, hogy az elöljárói poszt megszerzéséhez sikerül-e az ANO-nak koalíciós partnereket találnia. Az egyes régiókban a további helyeken ugyanis többnyire olyan pártok végeztek, amelyek elutasítják az együttműködést Babis mozgalmával. Négy éve, 2016-ban például a kilenc regionális győzelem csak öt elöljárót hozott az ANO-mozgalomnak.

A választási részvétel 37 százalék körül alakult Csehországban, hasonlóan a korábbi voksolásokhoz. Nem igazolódtak be azok az aggodalmak, hogy a koronavírus-járvány miatt alacsonyabb lesz a csehek választások iránti érdeklődése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!