Tovább dúlnak a harcok Hegyi-Karabahban

2020. október 02. – 14:10

frissítve

Tovább dúlnak a harcok Hegyi-Karabahban

Másolás

Vágólapra másolva

Az arcvonal teljes hosszában dúlnak a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban pénteken, örmény tájékoztatás szerint az azeri erők ágyúzták a terület székhelyét, Sztyepanakartet is – írja az MTI. A városban többen megsebesültek, a városi infrastruktúrában károk keletkezetek – közölte Arcrun Hovhanniszján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője.

A minisztérium bejelentette, hogy teljes készültségbe helyezték az örmény fegyveres erőket, feltöltik az alakulatok személyi állományát részben az önkormányzatok közreműködésével, részben pedig az Erkrapa önkéntes szövetség révén. A katonai egységek elfoglalják védelmi állásaikat.

Az Infocentr nevű örmény oldal pénteken nyilvánosságra hozta 54 elesett örmény katona nevét. A Hegyi-Karabah térségében vasárnap óta tartó fegyveres konfliktusban 157-en haltak meg örmény részről.

Az örmény védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy Arcah Örmény Autonóm Terület (az enklávé örmény neve) helyi erőinek légvédelme lelőtt egy azeri harci gépet és két drónt.

Susan Sztjepanján, a minisztérium egy másik szóvivője közösségi oldalán azt írta, hogy az eset helyi idő szerint 7 óra 55 perckor történt a terület északkeleti részében. Hozzátette, hogy az arcvonal teljes hosszában folytatódnak az összecsapások. Az azeri erőknek a front különböző pontjain történt áttörési kísérleteit sikerült megakadályozni.

Előző nap a szakadár Hegyi-Karabah hadserege bejelentette, hogy lelőtt három azerbajdzsáni repülőgépet, két helikoptert és hat drónt. Ezt az azerbajdzsáni védelmi minisztérium álhírnek nevezte, azt állítva, hogy repülőgépeik nem is szálltak fel.

Egész éjszaka folytatódtak az összecsapások

Az azeri védelmi minisztérium közleménye szerint egész éjszaka és reggel is folytatódtak a karabahi harcok, és az azeri erők ellenőrzésük alá vontak számos magaslatot. Elfoglalták a Madagiz környékét uraló magaslatokat, és sikerült előrenyomulniuk Celebrayil és Füzuli irányába. Jelentős emberi veszteségeket okoztak a hegyi-karabahi erőknek, de megsemmisült öt páncélozott katonai gépkocsijuk és három páncélozott csapatszállító járművük.

A minisztérium szerint Örményország területéről rakétatűz alá vették a szomszédos Samkir azeri körzetet, támadás érte a körzet Sabirkend nevű települését. A közleményből az is kiderült, hogy az örmény ellenőrzés alatt álló agadami körzet Guzanli településéről rakétákkal mértek csapást a Hegyi-Karabahhal határos területekre.

A védelmi minisztérium úgy értesült, hogy hasonló támadás érte a tovuzi körzet Agdam, az örmény határral szomszédos, települését, valamint az ugyancsak Hegyi-Karabahhal határos Amirli településen, Bardin körzetben.

(Borítókép: Füst száll fel az azeri erők ágyúzta Hegyi-Karabah terület székhelyén, Sztepanakertben 2020. október 2-án. Areg Balayan/ArmGov/PAN

Kövess minket Facebookon is!