Változtatnak a szabályokon a kaotikus elnökjelölti vita után

2020. október 1. – 22:39

frissítve

Változtatnak a szabályokon a kaotikus elnökjelölti vita után

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnökjelölti vitákat szervező bizottság bejelentette, hogy változtatni fognak a hátralévő két elnökjelölti vita lebonyolításán, írja a BBC. Ezt azután lépik meg, hogy a magyar idő szerint szerda hajnalban rendezett vitán Donald Trump elnök, a Republikánus Párt jelöltje és Joe Biden korábbi alelnök, a demokraták jelöltje számos alkalommal félbeszakította egymást, illetve Chris Wallace-t, a vita moderátorát.

A Washington Post szerint a két politikus több mint 90 alkalommal szakította félbe egymást, vagy Wallace-t, a jobboldali Fox News egyik legtapasztaltabb és legmérsékeltebb műsorvezetőjét az elnökjelölti vita 90 perce alatt. Ebből 71-ért Trump, 22-ért pedig Biden volt felelős. Az elnökjelölti vita szabályai szerint (melyhez a vita előtt mindkét jelölt megígérte, hogy tartja magát) nem szabad az ellenfelet félbeszakítani, amikor két percig lehetősége van válaszolni egy, a moderátor által feltett kérdésre.

A vitákat lebonyolító bizottság, a CPD (Commission on Presidential Debates) szerdai sajtóközleményében úgy fogalmazott, a vita világossá tette, hogy változtatásokra van szükség annak érdekében, „hogy biztosított lehessen a témák rendezett megvitatása”. Egyúttal megköszönték Wallace professzionalizmusát, amivel levezette a vitát. A műsorvezetőt többen is bírálták a káoszba fulladt vita után.

Wallace, aki három Emmy-díjjal is büszkélkedhet (a legutóbbit egy 2018-as Putyin-interjúért kapta), és négy évvel ezelőtt is volt már moderátor, a vita után először a New York Timesnak nyilatkozott. A műsorvezető szerint a vita, amiről „álmában sem gondolta, hogy így félresiklik” egy „szörnyen elszalasztott lehetőség” volt, és sajnálatát fejezte ki, hogy így alakult az este. A műsorvezető elismerte, hogy túl későn tudatosult benne, hogy Trump nem lesz hajlandó betartani a vita szabályait.

A konkrét változtatásokat várhatóan napokon belül be fogják jelenteni. Ezek közül a CBS News szerint a legvalószínűbb a vitázók mikrofonjainak elnémítása, amennyiben vétenek a vita szabályai ellen. A két jelölt kampánycsapatának nem lesz beleszólása a változtatásokba. A Trump-kampány kommunikációs igazgatója kritizálta a szervező bizottságot, mivel szerinte a változtatásokkal csak Bidennek akarnak kedvezni, miután a „domináns” Trump „helyben hagyta” őt az első vita során. Azt egyelőre nem tudni, hogy a változtatások már a magyar idő szerint jövő szerda hajnalban rendezendő alelnökjelölti vitán is életbe lépnek-e.

A vitát több mint 73 millió amerikai követte a tévékészülékek előtt a nézettséget vizsgáló Nielsen mérése szerint. Ez 11 millióval kevesebb, mint amennyien a négy évvel ezelőtti első Trump-Clinton vitára voltak kíváncsiak, ám így is a keddi volt a harmadik legmagasabb nézettséget hozó elnökjelölti vita az amerikai televíziózás történetében. A legtöbben, 17,8 millióan a Fox Newson követték a vitát, melyet 16 csatorna közvetített.

A közvetlenül az esemény után készített felmérések szerint Biden nyerte az első vitát. A CNBC felmérése szerint a nézők 53 százaléka szerint szerepelt a demokrata jelölt jobban, és mindössze 29 százalékuk szerint volt Trump a jobb. A CBS hasonló felmérésében szorosabb lett az eredmény, de itt is Biden nyert 48-41 százalékra. A felmérés szerint a nézők csaknem 70 százalékát felidegesítette, amit a 90 perc során láttak.

A vita után sokan, köztük vezető republikánus politikusok is bírálták Trumpot, miután nem ítélte el egyértelműen a Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezetet. A vita során Trump arra kérdésre, hogy hajlandó-e elítélni a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket és a milicistákat, azt válaszolta, hogy kész ezt megtenni, majd Biden azon felszólítására, hogy ítélje el a Proud Boys-t azt mondta, hogy a szervezet „álljon félre, és legyen készenlétben”. A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell a vita után újságírói kérdésre úgy nyilatkozott, hogy „elfogadhatatlan a fehér felsőbbrendűséget hirdetők el nem ítélése”. A Fehér Ház csütörtökön azt mondta, hogy csak félremagyarázták az elnök szavait.

Az amerikai elnökválasztást november 3-án tartják, addig pedig még három vitát fognak rendezni. A két alelnökjelölt október 7-én, Trump és Biden pedig még további két alkalommal, október 15-én és 22-én fog összecsapni a kamerák előtt.

(BORÍTÓKÉP: Saul Loeb / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!