Vera Jourová: Nagyon is tisztelem a magyarokat

2020. szeptember 30. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Sosem bántottam a magyar embereket” – így reagált Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Politicónak arra, hogy Orbán Viktor levélben kérte Ursula von der Leyent, a bizottság elnökét: Jourová távozzon a pozíciójából.

A magyar miniszterelnök azután fordult Von der Leyenhez, hogy szerinte Vera Jourová Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentéseket tett, amikor a Spiegelnek adott interjújában azt mondta, Orbán Viktor beteg demokráciát épít.

Jourová valamennyire szóviccelni próbált, amikor úgy nyilatkozott: „Orbán szereti azt mondani, hogy ő illiberális demokráciát (illiberal democracy) épít. Szerintem inkább beteg demokráciát (ill democracy).” A miniszterelnök ezután közölte, hogy felfüggesztik a kétoldalú politikai kapcsolatot Jourovával.

Jourová elmondta, nem szeretne belemenni személyes támadásokba, viszont azt mindenképpen le kell szögeznie, hogy sosem bántotta a magyarokat, épp ellenkezőleg: nagyon is tiszteli őket.

„Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy szükség esetén ne lehetnénk kritikusak a kormányok vagy a választott képviselők döntéseivel akár a bizottságban, akár a tagállalmokban történik ez. Egy demokráciában semmi sem állhat a kritika felett.”

Jourová egyébként gyakran fejezi ki aggodalmát Magyarország miatt, és kritizálja az Orbán-kormányt, korábban például a rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény miatt.

Az Európai Unió jogállamisági jelentést készített a tagállamokról, köztük Magyarországról is, amit szerdán szerdán mutatnak be, és vélhetően több tagállammal kapcsolatban is komoly kritikákat fogalmaznak majd meg.

(Borítókép: John Thys, Ludovic Marin / AFP / POOL)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!