Rákban meghalt a világ első gyógyult HIV-fertőzöttje

2020. szeptember 30. – 16:51

frissítve

Rákban meghalt a világ első gyógyult HIV-fertőzöttje

Másolás

Vágólapra másolva

Daganatos betegségben meghalt Timothy Ray Brown, az első páciens a világon, aki meggyógyult a HIV-fertőzésből. Brown a leukémiával vívott öthónapnyi küzdelem után kedd délután halt meg Kaliforniában – írja az MTI.

A halálhírt Brown partnere osztotta meg a Facebookon. A férfi szerint Brown az egész életét annak szentelte, hogy elmondja az embereknek a HIV-fertőzésből való felépülése történetét, és a „remény nagykövete” legyen.

Az 1966 márciusában született Brownnál 1995-ben diagnosztizálták a HIV-fertőzést, majd 2006-ban leukémia alakult ki nála. Németországban 2007-ben őssejtátültetésen esett át. Bár elsődlegesen a leukémia gyógyítása volt a cél, egy ritka genetikai mutációval élő embertől származó vérképzőszervi őssejteket kapott. Ez a génmutáció természetes ellenálló képességet nyújt hordozójának a HIV-vírussal szemben.

Az első transzplantáció csak részben volt sikeres, a HIV-fertőzés eltűnt szervezetéből, de a leukémia nem. Ezért 2008-ban ugyanattól a donortól újabb őssejteket kapott, és úgy tűnt, hogy ez az átültetés már a leukémia ellen is hatásos volt. A férfi daganatos betegsége azonban tavaly kiújult, és gyorsan terjedt. Haláláig Hospice-ellátásában részesült a kaliforniai Palm Springsben, ahol élt.

Világszerte több mint 37 millió ember HIV-fertőzött, a vírus által okozott AIDS-nek nagyjából 35 millió áldozata volt a nyolcvanas évek óta. Az elmúlt három évtized orvostudományi előrelépéseinek köszönhetően ma már léteznek olyan gyógyszer-kombinációk, amelyekkel kordában tartható a vírus, lehetővé téve sok HIV-pozitív ember számára, hogy évekig éljen a betegséggel.

(Borítókép: A Hospice-ellátásban fekvő Timothy Ray Brown és partnere, Tim Hoeffgen Palm Springs-i otthonukban 2020. szeptember 27-én. Fotó: AFP/Michael Louella)