Nem vizsgálja felül Olof Palme gyilkossági ügyét a svéd ügyészség

2020. szeptember 30. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd ügyészség szerdán közölte, hogy nem vizsgálják felül az Olof Palme-gyilkosság ügyét, ugyanis semmi nem indokolja azt, írja az MTI.

A svéd miniszterelnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozást 2020. június 10-én zárták le. A legfőbb ügyészség szerint a gyilkos Stig Engström volt, akinek a neve a 34 évig tartó nyomozás során már korábban is felmerült lehetséges elkövetőként. Engström az ügy lezártakor már nem élt, 2000-ben öngyilkos lett.

Olof Palme-t 1986. február 28-án lőtték le Stockholmban a nyílt utcán, miközben feleségével hazafelé tartott egy moziból. Palme a helyszínen meghalt, felesége túlélte a támadást. Az elkövető után a rendőrség nyomozni kezdett, azonban évtizedekig csak lehetséges gyanúsítottakat tudtak felmutatni. A világ egyik legnagyobb gyilkossági nyomozása 90 ezer embert érintett, a nyomozás vezetője, Hans Melander szerint közel 10 ezer embert hallgattak ki.

Virágok az emléktábla mellett Stocholmban 2020. június 10-én, a nyomozás lezárásásnak napján azon a helyen, ahol a svéd miniszterelnököt meggyilkolták 1986-ban.Fotó: Fredrik Sandberg / TT NEWS AGENCY / AFP
Virágok az emléktábla mellett Stocholmban 2020. június 10-én, a nyomozás lezárásásnak napján azon a helyen, ahol a svéd miniszterelnököt meggyilkolták 1986-ban.Fotó: Fredrik Sandberg / TT NEWS AGENCY / AFP

Palme feleségének vallomása szerint az ügyben korábban már elítéltek egy Christer Pettersson nevű férfit, akit a feleség azonosított az elkövetőként. A rendőrség más bizonyítékot azonban nem tudott felmutatni Pettersson ellen, így az ítéletet megsemmisítették. Engström gyanúsítása is bizonytalan lábakon állt, míg egyes szemtanúk rá illő személyleírást adtak meg a rendőrségnek, addig mások azt állították, nem látták a férfit a helyszínen. Engström maga azt állította, ott volt a gyilkosság helyszínén, sőt, még segített is újraéleszteni Palme-t.

A gyilkosság lezárása után többen kérték az eset felülvizsgálását. Lennart Guné ügyész szerint azonban csak különleges indokkal lehetne egy aktát újranyitni: ha a kérvényező gyanúsított, áldozat, vagy valamelyikük hozzátartozója. Mivel ez egyik kérelem esetén sem teljesült, az ügyészség nem látta indokoltnak a további vizsgálatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!