György herceg megtarthatja Attenborough őscápafogát

2020. szeptember 29. – 13:38

frissítve

György herceg megtarthatja Attenborough őscápafogát

Másolás

Vágólapra másolva

Mégis megtarthatja Vilmos herceg és Katalin hercegné fia, György brit herceg azt az őscápafogat, amit a világhírű természetfilmes, David Attenborough nekiajándékozott, és amit Málta hétfőn még magának követelt.

Az MTI híre szerint a 23 millió éves fosszíliát Attenborough az 1960-as évek vége felé fedezte fel Máltán egy vakációja alatt. A 2,6 millió éve kihalt cápafaj háromszor nagyobb volt, mint egy mai fehér cápa, hossza elérhette a 16 métert. Abból az alkalomból adta a hétéves Györgynek, hogy a királyi családnak magánvetítésen mutatták be Attenborough új környezetvédelmi filmjét, az A Life on Our Planetet.

A Kensington-palota fotóin látható, amint a herceg megcsodálja a megkövült óriási cápafogat. A vetítésről Attenborough is posztolt az Instagramra, ahová egyébként kevesebb mint egy hete regisztrált, és néhány órán belül már egymillióan követték, azóta pedig további 3,7 millió követőt szerzett.

José Herrera máltai kulturális miniszter a Times of Malta című lap hétfőn megjelent számában azt mondta: „vannak tárgyak, amelyek nagyon fontosak Málta természeti öröksége szempontjából, de valahogy külföldre kerültek és ezeket vissza kell szereznünk”.

Máltán 2002 óta törvény védi a kövületeket. A miniszter arra nem tért ki, miként képzelik el a fogkövület visszaszerzését a brit királyi családtól, de hangsúlyozta, hogy a puha sárga mészkőből kiásott ősi cápafognak egy máltai múzeumban a helye. Málta 1964-ig brit gyarmat volt.

Herrera hétfői megszólalására számos negatív reakció érkezett a közösségi médiában, többen rámutattak, hogy egy őscápafogat kevesebb mint 50 euróért (18 300 forintért) is meg lehet már kapni. A máltai minisztérium egy szóvivője kedden közölte, hogy nem áll szándékukban az ügyet folytatni.

(Borítókép: Kensington Palace / Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!