Azeri–örmény konfliktus: újabb 26 katona halt meg a Hegyi-Karabah régióban

2020. szeptember 29. – 08:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

További 26 katona halt meg hétfőn este az azeri és az örmény erők közötti harcokban a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban – közölték a hírügynökségek a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

„A karabahi védelmi erők 26 katonája halt meg a harcokban” – idézte az AFP a helyi hatóság közleményét. Ezzel 84-re emelkedett a halálos áldozatok száma az örmény és az azeri erők közötti konfliktus vasárnapi kiújulása óta. A francia hírügynökség szerint hétfő estig a halálozások mérlege 95-re emelkedett, beleszámítva tizenegy civil halálát is. Közölük kilenc azeri, kettő pedig örmény áldozat.

Hétfőn nehézfegyverek bevetésével folytatódtak a harcok az azeri és az örmény erők között a vitatott hovatartozású térségben. A szemben álló felek eltérő módon számoltak be a történekről.

Azeri oldalról bejelentették, hogy az azeri hadsereg egységei az örmény erőktől elfoglalt magaslatokból és kedvező állásokból folytatták „ellentámadásukat”, hogy megerősítsék az eddig elért katonai sikereiket. A védelmi minisztérium azt is állította, hogy az örmény fél komoly veszteségeket szenvedett.

A hegyi-karabahi erők legalább 15 katonájuk halálát ismerték el az azeri erők elleni harcban, az örmény védelmi minisztérium pedig kétszáz karabahi sebesült katonáról is hírt adott. Az azeri védelmi tárca közölte, hogy az örmények a régió szomszédságában fekvő Terter települést ágyúzták. A külügyminisztérium szerint kifejezetten lakott területeket és polgári célpontokat támadtak, ami sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

A két, egymással szomszédos, korábbi szovjet köztársaságnak régóta van területi vitája: a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, elszakadva Azerbajdzsántól. Baku fegyverrel lépett fel a szakadárok ellen, és bár a felek 1994-ben fegyverszünetet kötöttek, gyakran fegyveres konfliktusba keverednek egymással.

(Borítókép: ARMENIAN FOREIGN MINISTRY / AFP)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!