Könnygázt vetettek be Minszkben, és embereket vettek őrizetbe

2020. szeptember 27. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdte a tiltakozók őrizetbe vételét a rendőrség vasárnap Minszkben, ahol immár hetedik egymást követő vasárnap tízezrek vonultak az utcára Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve. A rendőrség könnygázt és fénygránátot is bevetett a tömegoszlatáshoz, írja az MTI.

A rohamrendőrség embereket emelt ki a tömegből és kisteherautókba tuszkolta őket, mondta el egy szemtanú a Reutersnek. Az Interfax orosz hírügynökség szerint legalább tíz embert őrizetbe vettek. Előző nap, a szombati tüntetéseken 150 embert vettek őrizetbe.

Foto: MTI/AP/TUT
Foto: MTI/AP/TUT

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetnek, amióta Aljakszandr Lukasenkát a központi választási bizottság a szavazatok 80,1 százalékával hirdette ki győztesnek. Az ellenzék szerint a választást elcsalták. Lukasenka tagadja a választási csalást, és azt állítja, hogy a tiltakozásokat külföldről támogatják.

Lukasenkát szerdán előzetes bejelentés nélkül beiktatták a hatodik mandátumára. Ez újabb tiltakozásokat, és az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bírálatát váltotta ki. A 66 éves volt szovhoz (állami gazdasági) igazgató több mint negyedszázada van hatalmon a volt szovjet köztársaságban, és hagyományos szövetségese, Oroszország támogatását élvezve nem mutat hajlandóságot a távozásra, írja a Reuters.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!