Elbukott a Svájcba vándorlás korlátozásáról szóló népszavazás

2020. szeptember 27. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap népszavazást tartottak Svájcban, az egyik kérdés az EU-s állampolgárok bevándorlásának korlátozásáról szólt. A szavazók 62 százaléka meg akarta tartani a szabad beutazást, 38 százalékuk pedig szigorított volna a határon – írja a BBC.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak, a kapcsolatot Brüsszellel több egyezményben határozták meg, így például tagjai a közös piacnak. A bevándorlást a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) akarta visszaszorítani, pedig mostanában csökken az EU-ból Svájcba költözők száma. A kormány a népszavazás ellen volt.

A brexiti ígéretekhez hasonlóan az SVP is azt várná a migráció ellenőrzésétől és a határok szigorításától, hogy csak azok a bevándorlók telepednének le az országban, aki megfelel a svájciaknak.

Ezzel szemben a kezdeményezés ellenzői szerint megakasztotta volna a svájci gazdaságot, és megnehezítette volna külföldön élő, vagy dolgozó svájciak életét.

Ha a népszavazás sikeres lett volna, a svájci kormány kénytelen lett volna egyoldalúan megszüntetni az EU-val közös kutatási, utazási és kereskedelmi egyezményeket.

A migráció-korlátozáson kívül a svájciak vasárnap arról is szavaztak, hogy a friss apák a gyermekük születése utáni első hat hónapban két hét szülési szabadságra mehessenek, miközben jár nekik a fizetésük 80 százaléka napi 196 frankig (66 ezer forintig). Az apák szülési szabadságán kívül szorosan, de még azt is megszavazták, hogy a kormány új vadászgépeket vehessen, valamint leszavazták egy vadászati törvény módosítását, ami ha átment volna, könnyebb lett volna ritkítani a farkashoz hasonló veszélyeztetett fajokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!