Orbán: A jogállamiságról szóló vita a fukarok titkos fegyvere

2020. szeptember 26. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azt hiszem, ma a jogállamisági vita a fukarok – különösen a hollandok – rejtett fegyvere a Next Generation Fund leállítására. Bármilyen kapcsolat vagy összefüggés létrehozása a jogállamiság és az EU pénzügyi érdekei között nem más, mint a Tanács Next Generation Fundra vonatkozó döntésének és politikájának a blokkolása. Tehát nem a jogállamiságról van szó, hanem arról, hogy egyes országok hogyan tudják megállítani a nyáron meghozott döntés végrehajtását

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. A kijelentést Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár idézte szombaton közzétett Twitter-üzenetében. A kormányfő szerint a jogállamisággal kapcsolatos vita kiváló eszköz arra, hogy bizonyos tagállamok blokkolják az Európai Unió egyes költségvetési és pénzügyi terveit.

Orbán a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjúban – amit az MTI szemlézett – elmondta többek között, hogy:

  • Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy bevándorlókat fogadjon be. a javaslat szerint az EU déli államaiba – főként Olaszországba és Görögországba – érkező, tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének rendszere olyan kötelezettséggé válhat, hogy Magyarországnak migránsokat kell befogadnia.
  • Bátor döntésnek tartja az Egyesült Királyság távozását az Európai Unióból, de Magyarország „nem engedheti meg magának, hogy ezt az utat kövesse”, minthogy túl szorosan integrálódott ehhez gazdaságilag az EU-ba, az észszerűség a maradást diktálja. Az EU támogatottsága a számos vitás kérdés, például a migráció vagy a jogállamiság ügye ellenére is rendkívül magas Magyarországon.
  • Szerinte Donald Trump fogja megnyerni a november 3-ai amerikai elnökválasztást. „Kivételesen jó a kapcsolatunk Trumppal”, majd kérdésre válaszolva elmondta, ha mégis a demokrata párti Joe Biden nyer végül, akkor valószínűleg „alacsonyabb lesz a nyitottság, a szívélyesség, a kölcsönös segítség szintje”.
  • Orbán szerint az EU-nak vissza kellene vonnia az Oroszországot sújtó szankcióit. A kormány annak sem látja értelmét, hogy újabb korlátozásokat vessenek ki Alekszej Navalnij megmérgezett orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben, de ha a közösség ezt kezdeményezi, akkor kész megfontolni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!