Lezuhant egy ukrán katonai gép, szinte mindenki meghalt

2020. szeptember 26. – 09:32

frissítve

Lezuhant egy ukrán katonai gép, szinte mindenki meghalt

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a pilóta valóban gyakorlott volt, egy hajtóművel is képes lett volna baj nélkül landolni, még a látási viszonyok sem voltak rosszak, széllökések is alig voltak, mégis a földbe csapódott a kadétokat szállító ukrán katonai An-26-os szállítógép Harkiv megyében – egyelőre ennyit mondtak a sajtónak szombaton Kijevben az ukrán kormány tagjai a katonai szállító lezuhanásáról.

A feketedoboz vizsgálata még zajlik, annak alapján látják majd világosabban a huszonöt ember halálával végződött pénteki tragédia részleteit és okait.

Az An-26-os ukrán katonai szállítógép Harkiv megyében, Csugujev mellett zuhant le, majd borult lángba. Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes szombaton azt mondta: úgy tudja, a gépen a fel- és leszállást gyakorolták, a kiképzési tervnek megfelelően ezt a két műveletet tizenöt percenként ismételték meg.

Az egyik landolás alkalmával azonban zavar keletkezett, korábbi értesülések szerint a pilóta arról értesítette az irányítótornyot, hogy leállt a gép baloldali hajtóműve.

A kormányzati tisztségviselő megismételte, hogy tapasztalt pilótáról volt szó, aki számára ez nem jelenthetett „vészhelyzetet”. A látási viszonyok jók voltak, szinte nem is volt szél. A gép hirtelen eltűnt a radarokról, majd a földbe csapódott, és lángra lobbant.

Anatolij Matiosz volt katonai főügyész a Newsone tévének meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt mondta:

az vezetett a tragédiához, hogy a legénység leszálláskor feltehetően összetévesztette a repülőtér leszállópályáját a közelben lévő országúttal.

A gép a személyzeten kívül az ukrán légierő harkivi egyeteménen kadétjait szállította. A repülőn tartózkodók és a halálos áldozatok számáról eleinte egymásnak ellentmondó információk jelentek meg, majd az ügyészség éjfél után közölte, hogy 25-en haltak meg, két ember pedig megsérült, állapotuk súlyos. A többieket keresik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy szombaton a szerencsétlenség helyszínére utazik.

(Borítókép: Sergey Bobok / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!