Korábbi terrortámadások helyszíneinek védelmét erősítették meg Franciaországban

2020. szeptember 26. – 09:16

frissítve

Korábbi terrortámadások helyszíneinek védelmét erősítették meg Franciaországban

Másolás

Vágólapra másolva

Miután péntek reggel egy fiatal férfi két embert megsebesített egy hentesbárddal a párizsi Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségének közelében, a francia hatóságok megerősítették azoknak a helyszíneknek a védelmét, ahol korábban iszlamista támadásokat hajtottak végre. A két sebesültet kórházba szállították, nincsenek életveszélyes állapotban.

Gerard Darmanin francia belügyminiszter szerint terrortámadás történt.

A francia rendőrség megerősítette a védelmét többek között annak a párizsi kóserboltnak, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, illetve a Bataclan klubnak, ahol ugyanabban az évben három dzsihadista 89 embert mészárolt le. A közelgő zsidó engesztelés ünnepe, a jóm-kipúr miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik. A pénteki támadás helyszíne szimbolikus volt, ugyanis 2015-ben a Charlie Hebdo szerkesztőségében két merénylő 12 embert gyilkolt meg.

A támadás feltételezett elkövetőjét, egy 18 éves pakisztáni férfit a támadás helyszínének közelében fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt az indítéka. A férfi három évvel ezelőtt, még kiskorúként érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. Nem állt rendőrségi megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt – egy csavarhúzó volt nála –, de figyelmeztetés után elengedték. Rajta kívül elfogtak egy 33 éves algériai férfit, és további öt embert, most vizsgálják, hogy milyen kapcsolat volt köztük.

Párizsban jelenleg folyik a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, 14 gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.

Borítókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!