Korábbi terrortámadások helyszíneinek védelmét erősítették meg Franciaországban

2020. szeptember 26. – 09:16

frissítve

Korábbi terrortámadások helyszíneinek védelmét erősítették meg Franciaországban

Másolás

Vágólapra másolva

Miután péntek reggel egy fiatal férfi két embert megsebesített egy hentesbárddal a párizsi Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségének közelében, a francia hatóságok megerősítették azoknak a helyszíneknek a védelmét, ahol korábban iszlamista támadásokat hajtottak végre. A két sebesültet kórházba szállították, nincsenek életveszélyes állapotban.

Gerard Darmanin francia belügyminiszter szerint terrortámadás történt.

A francia rendőrség megerősítette a védelmét többek között annak a párizsi kóserboltnak, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, illetve a Bataclan klubnak, ahol ugyanabban az évben három dzsihadista 89 embert mészárolt le. A közelgő zsidó engesztelés ünnepe, a jóm-kipúr miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik. A pénteki támadás helyszíne szimbolikus volt, ugyanis 2015-ben a Charlie Hebdo szerkesztőségében két merénylő 12 embert gyilkolt meg.

A támadás feltételezett elkövetőjét, egy 18 éves pakisztáni férfit a támadás helyszínének közelében fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt az indítéka. A férfi három évvel ezelőtt, még kiskorúként érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. Nem állt rendőrségi megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt – egy csavarhúzó volt nála -, de figyelmeztetés után elengedték. Rajta kívül elfogtak egy 33 éves algériai férfit, és további öt embert, most vizsgálják, hogy milyen kapcsolat volt köztük.

Párizsban jelenleg folyik a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, 14 gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.

Borítókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!