Tartsd fenn te is, legyen mindenkié!

2024. május 6. – 12:00

Tartsd fenn te is, legyen mindenkié!
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A média nincs könnyű helyzetben, világszerte kihívásokkal küzd, pusztán hirdetési bevételekből ma már egyre nehezebb fenntartani egy nagy méretű szerkesztőséget. Különösen nehéz a helyzet Magyarországon, ahol az állam által eltorzított média- és hirdetésipiac-viszonyok szűk kereteket engednek a szabad, kritikus nyilvánosságnak.

Sok lap kényszerül ebben a helyzetben arra, hogy legalább részben bezárkózzon a legszűkebb olvasótáborába, fizetőfalakat húz fel a cikkei köré, ez ma a túlélés egyik záloga. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy mindezzel veszít is valamit az ország. Eltűnnek a mindenki számára hozzáférhető közös pontok, források, hivatkozási alapok, az izgalmas, minőségi tartalmak.

A Telex merész kísérlet egy másik útra. Nálunk nincsenek falak, előfizetői díjak, a lap ingyenes, és jelentős részben a támogatók tartják fenn. A támogató nem szolgáltatásért fizet, hanem egy célt segít. Ebben az esetben azt, hogy legyen Magyarországon egy széles elérésű, hiteles, jó minőségű néplap, amihez mindenki hozzáfér. Amiből azok is tájékozódni tudnak, akik esetleg nem tehetik meg, hogy előfizessenek egy újságra. Egy-egy támogatónk több száz másik ember hírolvasását teszi lehetővé, számos levelet kapunk olyan Telex-olvasóktól, akiknek ugyan nincs havonta néhány ezer forintjuk támogatásra, de szeretnék kifejezni a hálájukat azért, hogy létezünk. El sem tudjuk mondani, mennyire fontos mindez: köszönjük a támogatóinknak!

Hogy fenntartható-e ez a modell, sikerrel járunk-e, csak az olvasóinkon múlik. De erre törekszünk, ebbe az irányba tartunk, és bár még csak háromévesek múltunk, néha mi is meglepődünk, már mekkora út áll mögöttünk. Az ország egyik legnagyobb hatású hírlapja lettünk, az oldal 2,5 millió embert ér el havonta, közösségi médiás felületeink által pedig lassan mindenkit, aki érdeklődik a közügyek iránt. A híroldalak közül miénk a legaktívabb Facebook-oldal, és százezrekhez jutunk el az Instán és a TikTokon keresztül is. Az ország egyik legfontosabb YouTube-csatornáját építettük fel, áprilisban havi 7 milliós videóindítással.

Élő műsorokat indítottunk, vidéki tudósítóhálózatot építettünk fel, riportereink szerte az országból, sőt az országhatárokon kívülről is jelentkeznek anyagokkal. Létrejött az erdélyi Transtelex és a popkultúrával foglalkozó After. Könyvkiadásba kezdtünk, podcastjaink lettek, oktatóközpontot hoztunk létre, angol nyelvű kiadásunk és tárcarovatunk is van. Több havi rendezvényt tartunk, van filmklubunk, szervezünk koncerteket, közéleti beszélgetéseket, élő podcastfelvételeket. Több mint százfős céggé bővültünk, pénzüggyel, HR-rel, salescsapattal, saját fejlesztői stábbal, projektmenedzserekkel, mindennel, amire szükség van egy újság professzionális működtetéséhez.

A Telex mára egy nagy országos lappá nőtt, olvasótáborunknak csak kisebb része budapesti, örömmel látjuk, hogy egyre többen olvasnak minket minden megyében; minden korosztályban, városokban, falvakban és még a külföldön élő magyarok számára is meghatározó forrássá váltunk. Napi híreink mellett rendszeresen jelentkezünk nagy átfogó anyagokkal, tényfeltáró írásokkal, interjúkkal, kritikákkal, infovideókkal, beszámolókkal, és úgy látjuk, hogy az olvasók pártállástól függetlenül jönnek hozzánk, hogy valós képet kapjanak az életüket meghatározó történésekről. A Telex már szinte közszolgálati feladatokat is betölt – ennek felelősségét is érezzük.

Nincs is bajban a független sajtó, a magyar nyilvánosság, ha a Telex ma az egyik legnagyobb lap az országban, mondják gyakran kormányzati szereplők. Csakhogy a Telex éppen azért tudott ekkorára nőni, mert a szabad sajtó kínálati oldalát a hatalom minden lehetséges eszközzel beszűkítette, az igény azonban a pártérdekektől, oligarcháktól független médiára, a hiteles tájékoztatásra nem tűnt el. És mert akad még néhány tízezer olyan ember, akik fontosnak tartják a szabad sajtó ügyét, és adományaikkal segítenek fenntartani a Telexet. Nem magukért teszik, hanem azért, hogy legyen egy olyan szabad lap, ami mindenkié. A Telex léte tehát nem a hatalom érdeme, hanem a társadalmi felelősséget érző támogatóinké.

Sokszor halljuk, hogy a magyar társadalom széthúzó, hiányzik a szolidaritás, az önszerveződés, kevés az alulról jövő kezdeményezés, gyenge a középosztály. A Telex története azonban éppen arra bizonyíték, hogy van remény. Az indulásunk óta már közel 70 ezren döntöttek úgy, hogy adományokkal segítik a működésünket, közülük sokan rendszeresen támogatják az újságot. Nélkülük a Telex biztosan nem tudna így működni.

Ez az újság az olvasók akaratából született és nőtt ekkorává. De nem dőlhetünk hátra, még számos területen kell fejlődnünk, és tele vagyunk tervekkel. Tovább szeretnénk erősíteni a vidéki hálózatunkat, videós részlegünket és a newsroomot, új formátumokat, sorozatokat szeretnénk indítani, erősíteni az oknyomozó munkát, bővíteni a tartalmi kínálatot.

Erre csak veled együtt lehetünk képesek. Kérjük, lépj be te is a rendszeres támogatóink közé, tartsuk fenn együtt a Telexet! Hogy legyen egy hely, ahol milliárdos tulajdonosok nélkül, politikusok és cégek befolyásától mentesen, félelem nélkül számolhatunk be a tényekről, ahol a hatalommal szemben is kritikusak lehetünk. És hogy legyen egy újság, ami mindenkihez eljut, ami mindenkié.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!