Pontosított az NVI: mégiscsak adott a szavazási levélcsomag pótlásának lehetősége

2022. április 2. – 16:10

Kádár Kata
Kádár Kata
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Mégiscsak igényelhetnek másik szavazási levélcsomagot azok a magyarországi országgyűlési választásra regisztrált határon túli szavazók, akik lakcímére a kért küldemény nem érkezett meg. Ezt a magyarországi Nemzeti Választási Iroda közölte szerkesztőségünknek elküldött mai pontosításában, noha pénteken, kérdésünkre ennek ellenkezőjét állította.

A Nemzeti Választási Irodát egyébként azért kerestük meg, hogy megtudjuk, jogszerűnek tartja azt, hogy a romániai külképviseletek szavazási levélcsomagot ajánlanak fel azoknak, akik postai kézbesítést igényeltek, de nem kapták meg a borítékot, illetve azt is megkérdeztünk, az NVI miként szűrné ki a többszöri szavazást abban az esetben, ha valaki visszaélne ezzel a pótlási lehetőséggel.

A Választási Iroda korábban elküldött válaszában azt írta:

„A levélben szavazó külhoni választópolgár választhat, hogy a szavazási levélcsomag kézbesítését saját lakcímére kéri, vagy azt valamelyik kijelölt külképviseleten vagy OEVK székhely településen, esetleg a megjelölt határmenti településeken veszi át. Amennyiben a választópolgár a levélcsomagot postai kézbesítéssel kérte lakcímére, és az nem érkezik meg, az ügyben tájékoztatást kérhet a külképviseleten, azonban új levélcsomagot a külképviseleten nem igényelhet”.

A szombati pontosításban viszont már arra hívják fel a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló jogszabálya szavazási levélcsomag pótlásáról nem rendelkezik, de azt nem is tiltja. Azt is közölték, március végén döntöttek a levélcsomagok pótlásának lehetőségéről:

Az NVI a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményének megfelelve, azért hogy a választópolgárok minél nagyobb számban élhessenek az Alaptörvényből eredő választójogukkal, március végén döntött arról, hogy a külképviseleti választási irodák közreműködésével az igazgatási-logisztikai lehetőségekhez mérten egyedileg segíti a levélben szavazók névjegyzékében szereplő választópolgárokat, például a sérült, de teljes szavazási
levélcsomag cseréjével vagy a meg nem érkezett levélcsomagok pótlásával.

– írták, és leszögezik, egy választópolgár csak egy érvényes szavazatot adhat le, amelyre a szavazási levélcsomagban lévő azonosító nyilatkozat tartalmának informatikai rendszerbe történő rögzítése és ellenőrzése nyújt garanciát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!