Hivatalos: vége a nemzetközi Covid-szükséghelyzetnek

Legfontosabb

2023. május 5. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagy reménnyel jelentem be, hogy a Covid–19-et mint globális egészségügyi vészhelyzetet befejezettnek nyilvánítom”

mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a szervezet pénteki genfi sajtótájékoztatóján.

A WHO még 2020. január 30-án nyilvánította a koronavírus-járványt úgynevezett nemzetközi közegészségügyi szükséghelyzetté (public health emergency of international concern, PHEIC), majd az év március 11-én világjárvánnyá. Most az előbbiről állapították meg, hogy már nem indokolt, így ezt a minősítést visszavonták.

A döntést egy független szakértőkből álló Covid-ügyi tanácsadó testület ajánlása alapján hozták meg. Ez a testület legutóbb január 30-án – azaz napra pontosan a globális szükséghelyzet kihirdetésének harmadik évfordulóján – ülésezett, de akkor még arra jutottak, hogy továbbra is indokolt a minősítés fenntartása. A csütörtöki ülésen viszont már arra jutottak – és ezt az ajánlást fogadta el most a WHO is –, hogy a globális szükséghelyzetnek vége.

Gebrejeszusz hangsúlyozta, hogy maga a járvány még nem ért véget, de ebben a fázisban már nem érdemes szükséghelyzetként kezelni, érdemes inkább hosszú távra berendezkedni, hiszen maga a Covid is velünk marad.

„A Covid megváltoztatta a világunkat, és megváltoztatott minket is. Ha visszatérünk a Covid előtti állapotokhoz, akkor nem értettük meg a tanulságait, és cserbenhagyjuk a jövő generációit”

– mondta a főigazgató.

A járvány kezdete óta a WHO becslése szerint világszerte legalább 20 millió ember halt bele a Covidba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!