Heti járványadatok: 140 beteg meghalt, 9 023 új fertőzöttet találtak

2022. október 26. – 09:09

Heti járványadatok: 140 beteg meghalt, 9 023 új fertőzöttet találtak
Oltóhely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. szeptember 30-án Fotó: Vajda János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a héten is kiadta az elmúlt heti járványadatokat a hivatalos tájékoztató oldal, eszerint:

Az elmúlt héten 140 beteg halt meg, így az elhunytak száma 47 938 főre emelkedett. A beoltottak száma 6 419 183 fő.

Az elmúlt héten összesen 9023 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 141 513 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Az új tesztek számát már egy ideje nem közlik, így nincsenek arra vonatkozó információk, hány tesztből találtak ennyi fertőzöttet. Ugyanakkor továbbra is csökken az újonnan beazonosított aktív fertőzöttek száma.

  • Új fertőzöttek száma az előző héten: 9023 (az előző hetihez képest: -2924)
  • Új halálos áldozatok száma az előző héten: 140 (a megelőző hetihez képest: +22)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1371 (a megelőző heti adatokhoz képest: -226)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  25 (a megelőző heti adatokhoz képest +7)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 419 183 (a megelőző heti adathoz képest +373)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 205 608(a megelőző heti adathoz képest +281)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 899 385 (a megelőző heti adathoz képest +819)
  • A negyedik dózissal beoltottak száma: 364 943 (a megelőző heti adathoz képest: +7265)

A tájékoztató oldal szerint Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami a magas átoltottságnak is köszönhető.

A koronavírusról tájékoztató oldalon továbbra is biztatják a megerősítő oltásra azokat, akik nincsenek beoltva, vagy négy hónapnál régebben kapták meg az előző oltásukat. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyerekorvostól, valamint a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni. Aki szeretné, kérheti megerősítő oltásként az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinát is. Az oltóanyag egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt.

Közzétették a legfrissebb szennyvízadatokat is: eszerint a vizsgált városok többségében stagnál a szennyvízben kimutatható koronavírus-örökítőanyag koncentrációja. Emelkedés Békéscsabán, Kecskeméten és Zalaegerszegen tapasztalható, míg csökkenés az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep mintájában mérhető.

A koronavírus-örökítőanyag koncentrációja minden hazai mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik.

Szeptember 30-án változott a koronavírus-fertőzöttekre vonatkozó protokoll. A hatósági házi karantén megszűnt, így ilyen adatot már nem közölnek az oldalon. A légúti tünetekkel bíró betegeket és enyhe tüneteket mutató igazolt fertőzötteket továbbra is arra kérik, hogy a tünetek megszűnéséig otthonukban gyógyuljanak, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el azt, de ez esetben is javasolt a maszkviselés.

Októbertől már ismét kizárólag patikákban lehet antigéngyorstesztet vásárolni, a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi egységek szeptember 30-áig forgalmazhatták ezeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!