Az Oktoberfesten a koronavírus is nagyon jól érezte magát

2022. október 4. – 19:21

frissítve

Az Oktoberfesten a koronavírus is nagyon jól érezte magát
Ingyen sört osztanak egy sörsátorban a 187. őszi müncheni Oktoberfest kezdőnapján, 2022. szeptember 17-én – Fotó: Christian Bruna/MTI/EPA/

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei müncheni Oktoberfest mérlege: a legutóbbihoz képest félmillióval kevesebb látogató, a koronavírus-fertőzöttek száma pedig majdnem 2,5-szer annyi, mint a gigantikus sörfesztivál előtt.

A bajor sörünnepet a mostanit megelőzően 2019-ben tartották meg utoljára, utána épp a koronavírus miatt maradt el két évig a rendezvény. Az idei fesztivál 5,9 millió látogatót vonzott, akik a tömegről készült képek tanúsága szerint igencsak közel kerültek egymáshoz, kiváló lehetőséget teremtve ezzel a koronavírus terjedésének.

Münchenben kedden a városi kórházakban 478 covidos betegeket kellett ápolni. Ez 61 százalékos növekedést jelentett a múlt hét keddjéhez képest. Az Oktoberfest kezdete előtti utolsó naphoz képest pedig a növekedés 137 százalékos – írja a Süddeutsche Zeitung.

A normál osztályokon már több mint egy hete jelentősen emelkedtek a számok, időközben azonban az emelkedő tendencia az intenzív osztályokat is elérte.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter arra számít, hogy a számok tovább emelkednek. „Ezután tíz-tizennégy napos késéssel súlyosabb eseteket is fogunk látni, és aztán az intenzív osztályok terheltsége is emelkedik” – mondta a miniszter.

Szakértők szerint az esetszámok emelkedése egyértelmű összefüggést mutat az Oktoberfesttel. Münchenben és Bajorországban a hivatalosan bejelentett fertőzések száma ugyan kedden csökkent, de ez a hétfői munkaszüneti nap miatt volt. Az egészségügyi szolgáltatók ezen a napon nem jelentettek új eseteket a Robert Koch Intézetnek. Minden valószínűség szerint szerdán ismét jelentősen emelkedni fog a fertőzésszám.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!