Koronavírus: 108 beteg halt meg, 14 742 új fertőzöttet találtak egy hét alatt

2022. augusztus 24. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a héten is kiadta a múlt heti koronavírusjárvány-adatokat a hivatalos tájékoztató oldal, ami szerint csökkent az aktív fertőzöttek száma: jelenleg 43 289 beteget tartanak számon, közülük azonban jóval többen vannak kórházban, mint ahányan múlt héten voltak. Hatósági házi karanténban 1811-en vannak.

  • Új fertőzöttek száma az előző héten: 14 742 (a megelőző hetihez képest: –1507)
  • Új halálos áldozatok száma az előző héten: 108 (a megelőző hetihez képest –9)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1251 (a megelőző heti adatokhoz képest +681)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  27 (a megelőző heti adatokhoz képest +18)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 415 779 (a megelőző heti adathoz képest +602)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 201 969 (a megelőző heti adathoz képest +497)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 893 222 (a megelőző heti adathoz képest +1125)
  • A negyedik dózissal beoltottak száma: 331 787 (a megelőző heti adathoz képest: +3065)

Az új tesztek számát már egy ideje nem közlik, így nincsenek arra vonatkozó információk, hány tesztből találtak ennyi fertőzöttet.

Azt írják, hogy a fertőzöttek és a betegek száma a múlt héthez viszonyítva csökkent, a vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás beadatására kérik. A megerősítő oltást mindenkinek ajánlják, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A vakcinát be lehet adatni a háziorvossal vagy kórházi oltóponton is, utóbbi helyszínekre péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

A kormány és az operatív törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írták.

Furcsán változnak a számok

Az elmúlt hét adatait összevetve az látszik, hogy furán alakultak a számok, különösen ha a kórházban ápolt betegek számának alakulását nézzük. Az augusztus 10-én közölt adatok szerint még 1501 beteget kezeltek kórházban, majd a következő héten, az augusztus 17-én közölt adatok szerint kb a harmadára, 570-re csökkent a számuk. A drasztikusnak látszó csökkenés után viszont a mostani friss adatok szerint 1251-re, vagyis több mint a duplájára nőtt a kórházban ápolt betegek száma egy hét alatt. Elképzelhető, hogy adminisztrációs hiba lehet az oka, erre rákérdezünk a hivatalos kormányzati oldalnál, és amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Stagnál a szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja stagnál a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A 33. héten a vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia látszik Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Veszprémben, csökkenés tapasztalható Pécsen, Szegeden, Szekszárdon és Tatabányán, míg a többi helyszínen a tendencia stagnáló. A koncentráció 21 mintavételi hely esetében az emelkedett, egy mintavételi helyen pedig – Zalaegerszegen – a mérsékelt kategóriába esik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!