Elkezdték oltani az öt év alattiakat az Egyesült Államokban

2022. június 22. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Engedélyezték az öt év alattiak oltását a Moderna és a Pfizer számukra fejlesztett változataival az Egyesült Államokban, ahol helyi idő szerint pedig el is kezdték a hat hónap és öt év közötti gyerekek oltását. A Moderna kétadagos vakcináját a hat hónap és öt év közötti gyerekek, a Pfizer háromadagos védőoltását pedig a hat hónap és négy év közötti korosztály számára engedélyezték, írja az MTI.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy hány szülő kéri a legfiatalabb gyerekek beoltását. Az öt és tizenegy év közötti korosztály beoltása tavaly októberben vált lehetővé, azóta a szövetségi hatóságok adatai szerint a korcsoport tagjainak csak nagyjából 29 százaléka kapta meg az összes dózist. Egy májusi közvélemény-kutatás során a megkérdezett szülők ötöde nyilatkozott úgy, hogy amint lehetséges, azonnal beadatná öt év alatti gyermekének a koronavírus elleni oltást.

Vivek Murthy amerikai orvos a CNN-en kedden azt tanácsolta a szülőknek, hogy vegyék komolyan a vírust, amely az Egyesült Államokban csaknem 500 gyerek halálát okozta a világjárvány kirobbanása óta, több mint 30 ezer öt év alatti gyermek pedig kórházi kezelésre szorult.

Az amerikai közegészségügyi hatóságok szorgalmazzák a gyerekek átoltását, mert azzal szerintük súlyos megbetegedések és halálesetek előzhetők meg, ha a nyár végi és őszi iskolakezdésre ismét emelkedni kezdenének az esetszámok. Magyarországon az öt év alattiak oltása még nem engedélyezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!