Vasárnaptól feloldják a látogatási tilalmat a börtönökben

2022. április 29. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

A javuló járványügyi helyzet miatt május 1-től ismét látogathatók a fogvatartottak az ország összes büntetés-végrehajtási intézetében, így véget ér a 25 hónapos – egyszer négy hónapra megszakított – elzártság az intézetekben. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közleménye szerint egy fogvatartott egy időben legfeljebb két látogatót fogadhat, havonta egyszer, maximum 60 percig.

A látogatás a fogvatartottak és hozzátartozóik közötti plexilappal elválasztott asztalnál történhet, a fizikai érintkezés teljes kizárásával. A tájékoztatás szerint a személyes látogatás mellett a büntetés-végrehajtási szervezet továbbra is lehetőséget biztosít a digitális kapcsolattartásra; a Skype-beszélő havonta egy alkalommal, legfeljebb 60 percre vehető igénybe.

Az a fogvatartott, aki nem tudja személyesen fogadni a hozzátartozóit, legfeljebb heti két alkalommal, legfeljebb 60 percben skype-olhat a kapcsolattartójával – írta a BVOP.

Korábban a Magyar Helsinki Bizottság értesült úgy, hogy május elsejétől feloldhatják a látogatási tilalmat a hazai börtönökben, akkor kerestük a BVOP-t, hogy megtudjuk, osztanak-e már ki időpontokat is a látogatásokra. A BVOP a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy a látogatási tilalom feloldásának lehetőségét folyamatosan vizsgálják. Válaszadásuk idején a fogvatartottak nem fogadhattak látogatókat, ugyanakkor a jogszabályban meghatározott kapcsolattartási jogaikat egyéb módokon gyakorolhatják (hosszabb időtartamú illetve Skype-alapú telefonálás).

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!