Dánia elsőként állítja le az oltási programját, ősszel tervezik újra beindítani

2022. április 28. – 19:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dánia a világon elsőként állítja le az általános oltási programját – írja a CNBC. Az Egészségügyi Hatóság szerint itt a tavasz, magas az átoltottság (több mint 80 százalékos), alacsonyak az esetszámok (az elmúlt 24 órában 1088 új fertőzöttet regisztráltak), és mostanában sokan kapták el az omikront, úgyhogy bíznak a természetesen kialakult védettségben is.

Ez a lépés azzal jár, hogy május 15-től nem hívják el a lakosokat oltásra, de mindenki befejezheti a megkezdett oltási ciklust. Sőt, bárki kérhet újabb oltást a tavasz vagy nyár során, az oltópontok működnek tovább.

Bolette Søborg, a hatóság egyik igazgatója azt mondta, hogy ugyan egyelőre úgy tűnik, kordában tudják tartani a járványt, a veszélyeztetett csoportba tartozóknak továbbra is ajánlott a védőoltás.

Úgy készülnek, hogy ősszel újra beindítják a programot, mert újabb mutációkra számítanak. Addig pedig tovább figyelik az egyes vakcinák hatékonyságát, hogy a következő hullám előtt pontosabban meg tudják mondani, kinek milyen oltóanyagra van igazán szüksége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!