Nyalókás PCR-tesztekkel készülnek a hatodik hullámra a bécsi óvodák

2022. április 11. – 15:57

Nyalókás PCR-tesztekkel készülnek a hatodik hullámra a bécsi óvodák
Egy óvodás fiú egy újonnan kifejlesztett, nyalóka alakú Covid-19 tesztet használ egy bécsi óvodában Ausztriában 2021. április 28-án – Fotó: Joe Klamar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a hat évnél fiatalabb gyerekek számára még nincs hivatalosan engedélyezett koronavírus elleni védőoltás, őszre az összes bécsi óvodában elérhetővé teszik a nyalókás PCR-tesztet, így szeretnék megakadályozni a fertőzési gócok kialakulását – írja a Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye.

Bécs minden városi és magánóvodában bevezetik a nyalókás PCR-teszteket, hogy őszre már egy jól működő rendszerrel, felkészülve nézhessenek szemben egy lehetséges hatodik hullámmal. A nyalókás PCR-tesztekre azért van szükség, mert a hat év alatti gyerekek számára még nincs engedélyezve Covid-19 elleni védőoltás, így az óvodákban könnyen fertőzési gócok alakulhatnak ki.

Az osztrák fővárosban eddig 46 helyszínen volt lehetőség nyalókás PCR-teszt elvégzésére, a program végére 1629 helyszínen lesz elérhető a kicsik számára is könnyen használható teszt. Az Alles gurgelt – Mindenki gargarizál programban minden bécsi számára korlátlan számban elérhető volt az otthon is végezhető ingyenes gargarizálós PCR-teszt, 2022. április 1-je óta azonban személyenként már csak havi öt PCR-tesztet fizet az osztrák társadalombiztosítás. Egy esetleges fertőzés igazolása vagy kizárása természetesen ezen felül – ingyenesen – történik, és a készülő rendelet több olyan esetet is megnevez majd, amelyek kivételt képeznek, ide tartozik például az ovisok nyalókás tesztje is.

Bécsben jelenleg kétezer körül van a napi új fertőzöttek száma, és a szakértők arra számítanak, hogy húsvét utánra tovább csökken ez az adat. A jelenlegi országos járványügyi intézkedések 2022. április 16-ig vannak érvényben, ezután sokan további enyhítésére számítanak, nem kizárt azonban, hogy Bécs továbbra is egy szigorúbb utat követ majd, és például a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kell majd maszkot hordani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!