Önkénteseket keres az Oxford Egyetem, hogy megfertőzze őket a koronavírussal

2022. január 27. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan második fázisához érkezik az Oxford Egyetem tavaly áprilisban indult kísérlete, ezúttal önkénteseket keresnek, hogy szándékosan megfertőzzék őket a koronavírussal a hatékonyabb vakcinák kifejlesztése érdekében – írja a Reuters. Az Oxford Egyetem tavaly áprilisban indított, jelenleg is tartó kísérletének első fázisa arra fókuszált, hogy kiderítse, mennyi vírus szükséges a fertőzés kialakulásához, a második fázis célja pedig az, hogy kiderüljön, milyen immunválasz szükséges ahhoz, hogy a betegséget kivédjük.

A kutatók, már közel járnak ahhoz, hogy megtudják, hogyan alakul ki a fertőzésnek az a gyenge változata, amely tünetmentes vagy enyhe tüneteket okoz. Ezért a fertőzésen már átesett vagy beoltott önkénteseken tesztelnék, hogy milyen mennyiségű antitest vagy T-sejtes immunitás szükséges ahhoz, hogy megelőzzék a betegség kialakulását.

„Ez az az immunválasz, amelyet egy új vakcinával kell előidéznünk” – mondta Helen McShane, az Oxford Egyetem professzora. A közleményben hozzáteszik, hogy kísérlet eredményei segíthetnek abban, hogy a jövőben gyorsabb és hatékonyabb legyen a vakcinafejlesztés.

Arról, hogy már látótávolságban vannak azok a vakcinák, amelyek megelőzhetik a jövő koronavírus-járványait, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!