Beadta a vakcinát 17 éves diákjának egy amerikai biológiatanár, letartóztatták

2022. január 5. – 06:22

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy egészségügyi képesítéssel nem rendelkező New York állambeli iskolai tanárt, mert Covid-oltást adhatott be egy diákjának – írja a CBSNews. A rendőrség szerint a Sea Cliffben oktató Laura Russo szilveszterkor az otthonában adta be a vakcinát egy 17 éves diákjának annak ellenére, hogy nem volt felhatalmazása szúrásra, illetve a fiú szüleinek beleegyezése sem állt rendelkezésére.

Az 54 éves biológiatanárt szilveszterkor tartóztatták le, és ha elítélik, akár 4 év börtönt is kaphat.

A tanárt azonnal felfüggesztették munkahelyén, noha a 17 éves fiú állítólag szerette volna az oltást, sőt, annak beadásáról felvétel is készült. A CBS által idézett videón az hangzik el, hogy a tanár azt mondja a tinédzsernek: „Remélem, rendben leszel.”

„Tessék. Otthoni vakcina”

– kommentálja a történteket az érintett fiatal. A hatóságok szerint a fiú szülei értesítették a nassaui rendőrséget, miután fiuk hazaérkezve elmesélte édesanyjának, hogy tanárától megkapta az oltóanyagot. Laura Russót „szakma jogosulatlan gyakorlásával” gyanúsítják, a bírósági tárgyalást január 21-re tűzték ki.

Az Egyesült Államokban (is) csak szakképzett személy adhat be koronavírus elleni vakcinát, szigorú szabályok szerint eljárva. Az orvosoknak és az engedéllyel rendelkező egészségügyi dolgozóknak ellenőrizniük kell, hogy az oltóanyag nem hamisított vagy lejárt-e, a pácienseket a kórtörténetükről is ki kell kérdezni, és a szúrás után ellenőrizni kell, fellép-e bármilyen oltási reakció.

A rendőrség szerint egyelőre nem világos, hogy a biológiatanár hogyan szerezte be az állítólagos Covid-oltást, és milyen márkájú lehetett az. Jelenleg a Pfizer–BioNTech az egyetlen vakcinatípus, amely 18 év alatti amerikaiak számára engedélyezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!