WHO-főigazgató: Legyőzhető a koronavírus-járvány 2022-ben

2022. január 01. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerint legyőzhető a koronavírus-járvány 2022-ben, de ehhez az szükséges, hogy az országok együttműködjenek – írja a BBC. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz óva intett a nacionalizmustól és az oltóanyag-felhalmozástól.

Globálisan jelenleg 287 millióra teszik a fertőzöttek számát, a halálos áldozatok száma pedig 5,5 millió.

A WHO vezetője szerint ma már sokkal több eszközzel lehet küzdeni a koronavírus ellen, mint egy évvel korábban, de az oltóanyag-elosztásban tapasztalható egyenlőtlenség nem kedvez a járvány elleni harcnak.

Minél tovább tart ez az egyenlőtlenség, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a vírus úgy mutálódik, hogy már nem tudjuk megelőzni vagy előre jelezni. Ha véget vetünk az egyenlőtlenségnek, véget vetünk a járványnak

– jelentette ki. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában és az Egyesült Államokban a lakosság többsége kapott már legalább egy oltást, de azt nem sikerült elérni, hogy 2021 végére minden országban legalább 40 százalékos legyen az átoltottság. Elsősorban Afrika államaiban nem teljesült ez a célkitűzés.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője szerint helytelen a gazdagabb országok magatartása, mert „felfalják” az oltóanyagot a szegényebbek elől.

A WHO új célt tűzött ki 2022-re:

júliusig minden országban be kell oltani az emberek 70 százalékát, hogy véget lehessen vetni a járványnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!