Átlépte az 1 milliót a koronavírus áldozatainak száma Kelet-Európában

2021. december 30. – 22:31

Átlépte az 1 milliót a koronavírus áldozatainak száma Kelet-Európában
Fotó: Alexey Suhorukov / Sputnik / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Csütörtökön átlépte az 1 milliót a koronavírus áldozatainak száma Kelet-Európában, írja a Reuters. A csütörtökig összesített adatok szerint az Európában naponta a legtöbb halálesetet jelentő öt ország közül három keleti, Oroszország, Lengyelország és Ukrajna.

Kelet-Európa a régió lakosságának 39%-át teszi ki, de a halálesetek több mint felét innen jelentették: az áldozatok száma

csütörtökön elérte az 1 045 454-et, míg egész Európában az 1 873 253-at.

A régió országai, azaz Belarusz, Bulgária, Csehország, Magyarország, Moldova, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia és Ukrajna viszonylag kevés omikronos megbetegedést jelentenek, míg Nyugat-Európában a napi megbetegedések rekordokat döntenek.

Az orosz statisztikai hivatal adatai és a Reuters számításai szerint csütörtökön Oroszország megelőzte Brazíliát, és az Egyesült Államok mögött a világon itt a második legmagasabb a világjárvány halálos áldozatainak száma. A Roszsztat statisztikai hivatal szerint novemberben 87 527 ember halt meg koronavírus okozta halálesetekben, ezzel ez a legmagasabb szám Oroszországban a járvány kezdete óta. Világszerte a koronavírus már több mint 5,7 millió ember halálát okozta.

A szakértők az áldozatok emelkedő számát a túlterhelt egészségügyi rendszerre, a tudáshiányra és a nyugati országokhoz képest viszonylag alacsony oltási hajlandóságra vezetik vissza, különösen a legveszélyeztetettebb csoportok tekintetében.

Az oltások száma Csehországban és Magyarországon legmagasabb, mindkét ország teljes lakosságának közel 64%-a kapott legalább egy oltást. Ukrajnában a legalacsonyabb az oltási arány, az országban a lakosok csak 33 százaléka kapott egy adagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!