Amerikában engedélyezték a második, covid elleni antivirális tablettát

2021. december 24. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA engedélyezte a Merck gyógyszercég antivirális tablettája, a Molnupiravir használatát. Ez alig pár nappal a Pfizer hasonló készítményének az engedélyezése után történt. A Molnupiravir a tesztek szerint 30%-kal csökkentette a kórházba kerülés esélyét a fertőzött, és magas kockázati csoportba tartozó személyeknél. A tablettát természetesen nem vakcina helyett ajánlják, hanem olyanoknak, akik pozitív tesztet produkáltak, de a tüneteik nem annyira súlyosak, hogy kórházi kezelésre legyen szükség – a szer abban segít, hogy ez így is maradjon.

A 30%-os eredmény egyébként kissé csalódást keltő, a konkurens Pfizer-tabletta, igaz más tesztkörülmények között, de 89%-kal csökkentette a kórházba kerülés esélyét, ha rögtön az első tünetek megjelenése után elkezdték szedni.

Az amerikai kormány 3,1 millió adagot rendelt be a gyógyszerből a Mercktől. Mivel a szer nem a tüskefehérjénél támadja meg a vírust, várhatóan az omikron variánssal szemben is ugyanolyan hatékony lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!