Északnyugat-Kínában 13 millió ember kerül vesztegzár alá

2021. december 23. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az északnyugat-kínai Hszianban mintegy 13 millió embert helyeznek vesztegzár alá egy még tisztázatlan eredetű, újabb koronavírusjárvány-góc felbukkanása miatt, írja az MTI.

Az intézkedés szerda éjféltől él, és ez az első, teljes várost érintő vesztegzár az országban azóta, hogy tavaly lezárták a világjárvány első helyszínét, a 11 millió lakosú Vuhant.

A helyi hatóságok felfüggesztették a városba irányuló és az onnan induló közlekedést, Hsziant csak külön engedéllyel lehet elhagyni. A Global Times című kínai lap szerint a Hszianban élők pánikszerűen rohanták meg a boltokat az elmúlt napokban, hogy elegendő készletet halmozzanak fel, a vesztegzár alatt ugyanis háztartásonként egy ember kétnaponta mehet majd csak el bevásárolni.

A városban működő 3574 iskola bezárt, az órákat a vesztegzár idején online tartják majd meg.

A helyi hatóságok szerda esti közlése szerint a Hszianban végzett, teljes lakosságot érintő koronavírus-szűrés során 127 fertőzöttet azonosítottak. Kínában az általános járványt 2020 tavaszára megfékezték, de az ország különböző részein azóta is több alkalommal bukkantak fel újabb járványgócok, amiket a kínai egészségügyi hatóságok igyekeznek a lehető leghamarabb elfojtani.

A 2022. február 4-én kezdődő pekingi téli olimpia miatt már szigorították Kínában a járványügyi intézkedéseket. A szervezők számítanak rá, hogy az olimpia miatt külföldről érkezőkkel megnő majd a koronavírussal fertőzöttek száma. A téli olimpiai és paralimpiai játékokat szigorú, zárt rendszerben szervezik, az eseményre külföldi nézőket nem engednek be az országba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!