Turistaroham a brit-francia határon a lezárás előtt

2021. december 18. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken hosszú kocsisorok alakultak ki az M20-as úton a Csatorna-alagút környékén, nem sokkal azelőtt, hogy Franciaország vírusvédelmi intézkedéseinek részeként lezárta határait az Egyesült Királyság turistái előtt. Előző nap a doveri kikötőnél is voltak tumultuózus jelenetek. A jelenség a szállítmányozást is érintette, sok kamion is a dugóban vánszorgott.

A lezárás pénteken este 11-kor lépett életbe, előtte a szokásosnál jóval több autó próbált átjutni az alagúton, illetve azzal együtt a brit-francia határon. A lezárás hírére sokan előbbre hozták karácsonyi vásárlási vagy üdülési terveiket, és még a hétvége előtt igyekeztek bejutni Franciaországba.

Az alagutat üzemeltető Eurotunnel szóvivője szerint szombat délután-estefelé normalizálódhat a helyzet, és aki a határidő előtt be akart jutni Franciaországba, az átjutott a határon. Az életbe lépett francia szabályozás szerint brit állampolgár jelenleg csak igen nyomós okkal léphet az országba, a turista- és az üzleti utak nem számítanak ilyen oknak. A fuvarosok mentesülnek a korlátozás alól.

(Címlapkép: kamionsor a tavalyi hasonló lezáráskor – Fotó: Niklas Hallen / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!