Olaszország kötelezővé tette a tesztelést az EU-ból érkezőknek a beutazáshoz, oltástól függetlenül

2021. december 15. – 06:21

Másolás

Vágólapra másolva

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter új rendeletet írt alá, amely december 16-tól, azaz csütörtöktől érvényes, és amelyben rögzítik: az Európai Unió országaiból – így Magyarországról is – Olaszországba érkezők számára kötelező a teszt a beutazáshoz, írja az Ansa.it. Függetlenül attól, hogy be van-e oltva az illető, vagy nincs.

Azok, akik már legalább egy oltást kaptak, a belépést megelőző 48 órában készült PCR-tesztet, vagy a megelőző 24 órában végzett antigén gyorstesztet kell felmutatniuk, negatív eredménnyel. (Valamint az eddig is kötelező Passenger Locator Form kitöltését.)

Az oltatlanok számára a negatív teszt mellett 5 napos karantén is kötelező, ami után újabb tesztet kell elvégezni.

Ezek a kötelezettségek korábban csak azokra vonatkoztak, akik az EU-n kívülről érkeztek az országba, Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke meg is jegyezte, hogy azt nagyon alaposan meg kell indokolni, ha egy tagállam további szigorítást vezet be az Unión belül, és az oltottaknak is kötelezővé tett teszttel kapcsolatos kérdésre hozzátette, hogy a tagállamok ilyen egyedi döntései alááshatják az emberek bizalmát abban, hogy az EU-ban mindenhol azonos feltételek vannak.

A kedd esti olasz adatok szerint az utóbbi huszonnégy órában végzett több mint 776 ezer teszten több mint húszezer új beteget szűrtek ki. Egy nap alatt 120 beteg halt meg, ami a hétfői kétszerese, és a legmagasabb halálozási szám május 28. óta. Az aktív betegek száma kedd estig megközelítette a 300 ezret, kórházban több mint hétezren vannak, intenzív osztályon 863 beteget kezelnek, írja az MTI.

A római kormány rendelkezése szerint december 15-től kötelezővé vált az emlékeztető oltás felvétele az egészségügyben, az oktatásban és a rendfenntartó erőknél dolgozók számára, utóbbiakat ráadásul szolgálati fegyverüktől is megfoszthatják, ha nem veszik fel a vakcina újabb adagját.

A rendelkezés mintegy 50 ezer, mostanáig oltás nélküli katonát és rendfenntartót érint.

  • A csendőrség állományának kilencven százaléka már legalább egy adag oltást felvett, de mintegy ötezren még nem olttatták be magukat.
  • A rendőrség soraiban 5-7 ezer közöttire becsülik az oltás felvételét megtagadók számát.
  • A fegyveres erők tagjainak 87 százaléka már legalább egy adag oltást felvett, de további, legalább harmincezren egyetlen adaggal sem rendelkeznek.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!