Heti kétszer nyálteszttel szűrik majd a gyerekeket a romániai iskolákban

2021. november 16. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány megfékezése érdekében heti két alkalommal, kedden és csütörtökön nyálteszttel szűrik majd a gyerekek Covid-fertőzöttségét Romániában, az ehhez szükséges szerződést már meg is kötötték a közbeszerzési eljárás nyertesével, az első tesztek egy héten belül megérkeznek az iskolába – írja a Maszol.ro az oktatási miniszter tájékoztatása alapján.

A gyerekeket az oktatási napok elején, megérkezés után tesztelik majd az osztálytermekben, és a Főtér.ro cikke szerint a tesztelést az iskolaorvos irányítja. Ha valahol nincs iskolaorvos, ott a kijelölt tanárokra bízzák a feladatot.

Pozitív gyorsteszt esetén értesítik az érintett tanuló szüleit és a közegészségügyi hatóságot, melytől kiérkezik valaki, aki majd egy PCR-tesztet is elvégez a diáknál. A tanulót addig elkülönítik a többiektől. A nyáltesztelés, pontosabban a rájuk szabott feladat miatt a tanárok nagy része nem örül a tesztelésnek.

A romániai oktatási minisztérium szombaton közzétette azt a listát, amelyben az ország összes iskoláját és óvodáját feltüntetik, mellettük pedig a beoltott munkaközösség arányát is. A frissen közzétett számokból az látszik, hogy több mint 1100 intézményben egyetlen egy alkalmazott sincs beoltva, de 2300 tanintézményben 100 százalékos az átoltottság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!