Munkaszünetet akarnak bevezetni Oroszországban a járvány terjedése miatt

2021. október 19. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Országos munkaszünet bevezetését javasolta az orosz egészségügyért felelős miniszterelnök-helyettes a járványhelyzet romlása miatt – írja az MTI.

Tatyjana Golikova a járványügyi intézkedések tanácsának ülésén indítványozta, hogy azoknak a régióknak, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól tegyék lehetővé a munkaszünet bevezetését. Máshol október 30. és november 7. között lenne munkaszüneti hét, amihez hasonlóra májusban is szükség volt.

A miniszterelnök-helyettes javasolta továbbá, hogy

  • a munkaszünet után, november 7-én újranyitó helyekre csakis védettséget igazoló QR-kóddal, negatív PCR-teszttel, vagy az oltás alóli felmentés igazolásával lehessen belépni,
  • a munkaadók a nem beoltott, 60 évesnél idősebb alkalmazottaikat legalább négy hétre irányítsák át távmunkára,
  • a dolgozók pedig kapjanak két pótlólagos szabadnapot az oltás beadatására.

Golikova azt tanácsolta a be nem oltott, nem dolgozó nyugdíjasoknak, hogy vonuljanak önkéntes karanténba.

Az általa javasolt „kényszerintézkedéseket” Mihail Misusztyin miniszterelnök a támogatásáról biztosította, szerdán Vlagyimir Putyin elnök elé fogják terjeszteni őket.

Az elmúlt egy nap alatt 1015-en vesztették életüket koronavírusban, ezzel az áldozatok száma immár 225 325-re emelkedett. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt napon elérte a 8 milliót. Az országban több mint 794  ezer aktív esetet tartanak számon, és 1,7 millió embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. A kórházakban jelenleg 255 ezer beteget ápolnak, az esetszám az ország 85 régiója közül 79-ben növekszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!