A kutatók szerint a fertőzés után még 10 hónapig mutathatók ki koronavírus elleni antitestek az anyatejben

2021. szeptember 27. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új kutatás adatai azt mutatják, hogy a koronavírussal fertőzött, szoptató nők anyatejében 10 hónapig továbbra is kimutathatók a szervezet által a vírus ellen termelt antitestek, írja a Guardian.

A kutatók szerint ez pozitívum, hiszen egyrészről fontos szerepet játszhat a csecsemők koronavírus elleni védelmében: másrészről pedig az ilyen antitestek arra is felhasználhatók lehetnének, hogy a vírus okozta súlyosabb esetek rosszabbodását megakadályozzák.

Mivel a szoptatás az emberi fejlődésben fontos szerepet játszik, ezért Dr. Rebecca Powell, a kutatás vezetője szerint „nagyon fontos számunkra annak ismerete, hogy vannak-e antitestek az anyatejben, hogy meddig tudnak védekezni a fertőzés után, vagy hogy melyik vakcina biztosítja a baba számára a legnagyobb védelmet”.

A vizsgálathoz 75 anyától vettek anyatejmintát, olyanoktól, akik korábban elkapták a vírust: 88%-uknál az anyatej tartalmazott immunglobulin A nevű antitestet. Az anyatejben lévő antitestek (immunglobulin A) részben különböznek attól az antitesttől (immunglobulin G), amelyet az oltás vált ki. Előbbi a csecsemők légző- és bélrendszerének nyálkahártyájához tapad, megakadályozva a vírusok és baktériumok bejutását. A kutatás azt is kimutatta, hogy az anyatejben a fertőzés után még 10 hónapig megtalálhatók az antitestek.

Powell szerint az anyatejből kivont immunglobulin A (igA) segíthet a járvány alatt a súlyos eseteknél is, mivel az antitest a légutak nyálkahártyáján is megtapad. A kutató szerint így elég hatásos lehet, ha a beteg még az intenzívre kerülés előtt kap igA-kezelést.

A kutatók a különböző vakcinák után is vizsgálták az anyákat és anyatejüket 50 nő esetében: a Modernát és Pfizert kapó nők esetében 87%-uknál volt kimutatható igG-antitest, míg Modernánál 71%-uknál, Pfizernél 51%-uknál mutattak ki igA-antitestet az anyatejben. Ezek a számok a Johnson&Johnson-vakcináknál jóval kisebbek voltak, 38%-uknál találtak igG-antitestet, az anyatejek 23%-ában volt igA-antitest. A csapat most az AstraZenecát vizsgálja.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!