Az Egyesült Államok 500 millió adag vakcinát adományoz szegényebb országoknak

2021. szeptember 22. – 20:46

frissítve

Az Egyesült Államok 500 millió adag vakcinát adományoz szegényebb országoknak
Joe Biden a virtuális csúcstalálkozón – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok további 500 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot adományoz az alacsony jövedelmű országoknak – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán Washingtonban a témával foglalkozó magas szintű tanácskozáson. Az MTI tudósítása szerint a Fehér Ház négyórás virtuális csúcstalálkozót tartott a globális átoltottsági arányok javítása érdekében.

„Ahhoz, hogy itthon legyőzzük a világjárványt, mindenhol le kell győznünk”

– szögezte le Biden elnök a találkozót megnyitó beszédében. Az értekezleten csúcsszinten vett részt Kanada, Indonézia, Dél-Afrika és az Egyesült Királyság, és bekapcsolódott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is. „Minden segítő kézre szükség van a válság során” – hangsúlyozta a főigazgató.

A Pfizer és a BioNTech vállalatok által készített oltóanyagokat az Egyesült Államokban fogják legyártani, és az alacsony, illetve közepes-alacsony jövedelmű országok részére kezdik majd szállítani 2022 januárjától – fejtette ki egy amerikai vezető kormánytisztviselő a hivatalos fehér házi bejelentés előtt.

A WHO, valamint a védőoltások terjesztését és az átoltottságot elősegítő globális szövetség (GAVI) által támogatott COVAX program keretében eddig több mint 286 millió adag vakcinát szállítottak le 141 ország részére a GAVI adatai szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!