Maszkviselésre szólított fel egy vásárlót, agyonlőtték a német benzinkút 20 éves pénztárosát

2021. szeptember 21. – 11:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia: Egy hét alatt 59-ről 105-re emelkedett a romániai Hargita megyei kórházakban ápolt betegek száma, közülük többen kritikus állapotban vannak, a Covid intenzív terápiás osztályokon pedig többen is helyhiánnyal küzdenek, miközben nemrég bővítések zajlottak – írja a Székelyhon.ro.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője szerint a kórházban kezelt koronavírusos betegek 90 százaléka nem kapott oltást, és hasonló tapasztalatokról számolt be a lapnak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház szóvivője is. A csíkszeredai kórházban a gyermekosztályon is van beteg: egy kilenc hónapos gyereket kezelnek az édesanyjával együtt, az ő tüneteik enyhébbek. Noha a kórházban nemrég bővítettek, most ismét átszervezésre készülnek, mert egyre fogy a rendelkezésre álló helyek száma.

Romániában most az április eleji magasságokban van a napi új fertőzöttek száma: hétfőre 3300 új napi fertőzöttet és 78 elhunytat regisztráltak a megelőző 24 órából. A járvány elejétől kezdve már több mint 1,1 millióan fertőződtek meg Romániában koronavírussal, és kb. 36 600-an haltak meg – közölte a Maszol.ro.

Szlovénia: Azoknak is védettségi igazolással kell rendelkezniük Szlovéniában, akik otthonról végzik a munkájukat – közölte a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium kedden a kormány korábbi rendeletét értelmezve. A kabinet által elfogadott rendelet szerint ugyanis minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép másokkal, olyan intézményben dolgozik, vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye. A kivételek között pedig nem szerepel az otthoni munkavégzés. Ez pedig azt jelenti hogy akik nem oltattak, de a betegségen sem estek át, hetente kell koronavírus-tesztet végezniük, az eredményről pedig értesíteniük kell a munkáltatójukat, írja az MTI.

A ljubljanai kormány döntése értelmében múlt szerdától az állami és a magánszektorban egyaránt mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz védettségi igazolást kell felmutatnia. Kivételt képeznek az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

Ausztrália: Paprika- és gumilövedékkel oszlatta fel a rendőrség kedden Melbourne-ben a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt korlátozások ellen tiltakozó rendbontókat, írja az MTI. A többezres tömeg a kijárási korlátozások dacára lezárt egy forgalmas utat, rongált és rendőröket is megsebesített. A hatóságok mintegy negyven embert őrizetbe vettek. Shane Patton, Victoria állam rendőrfőnöke kiemelte, hogy a gyülekezés törvényellenes volt, a kialakult helyzet pedig próbára tette a rendőröket.

A városban második napja vannak tüntetések, miután a helyi hatóságok elrendelték az építkezések leállítását, arra hivatkozva, hogy az ingázó munkások növelik a vírus terjedésének kockázatát. Az építőmunkásokon kívül azonban olyanok is utcára vonultak, akik ellenzik az oltások kötelezővé tételét és Victoria állam elhúzódó korlátozásait. A helyi szabályok szerint ugyanis az építőiparban dolgozóknak a hét végéig legalább egy oltást be kell adatniuk maguknak.

Ausztráliában az ország két legnagyobb városát, Sydney-t és Melbourne-t, valamint a fővárost, Canberrát is vesztegzár alá helyezték a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében. A kormány több korlátozást már feloldott, főleg kültéri tevékenységeket és sportolást engedélyeztek, és további lazításokat helyezett kilátásba, ha az átoltottság eléri a hetven, majd a nyolcvan százalékot.

Németország: A korlátozásokat vitatók radikalizálódásától tartanak a német politikusok, miután nemrég lelőtték egy idar-obersteini benzinkút 20 éves pénztárosát, amiért az megtagadta egy maszk nélkül odaérkező ember kiszolgálását. A kasszánál dolgozó munkatárs azt kérte a 49 éves férfitól, hogy tegyen fel egy maszkot, ám az ettől sarokba szorítva érezte magát (mondta az illetékes ügyésznek), és a benzinkút dolgozóját tartotta ezért felelősnek.

A biztonsági kamerák felvételén az látható, ahogy a férfi (farzsebében egy maszkkal) megérkezik szombaton este háromnegyed nyolc körül az Aral benzinkútra, majd felvesz egy csomag sört. Miután a pénztáros kétszer figyelmeztette, hogy kötelező maszkot viselni a beltérben, a férfi lerakja a sört, és némi szóváltás után elmegy. Két órával később azonban visszatért maszkban, amit aztán az álla alá tolt el, amikor a pulthoz állt. Ezután elővette a fegyverét és agyonlőtte a 20 éves diákot.

A férfi akkor elmenekült, de másnap feladta magát a rendőrségen. Ezután derült ki, hogy nem volt hivatalos fegyverviselési engedélye, és valószínűleg az áldozatot sem ismerte korábbról, írja a The Guardian.

Frissítés: Ausztria

Michael Ludwig bécsi polgármester a romló járványügyi adatok miatt 2021. október 1-től szigorításokat rendelt el. A szórakozóhelyek és nagyobb rendezvények csak oltottak és a koronavírus-fertőzésen átesettek számára lesznek látogathatók. Elrendelték a nem sürgős műtétek elhalasztását is. Bécsben már eddig is szigorúbb szabályok voltak érvényben, mint a többi osztrák tartományban.

A szórakozóhelyeket és a nagyobb, 500 fő feletti bel- és kültéri rendezvényeket októbertől csak azok látogathatják, akik megfelelnek az úgynevezett 2G-szabálynak – vagyis oltva vannak, vagy már átestek a koronavírus-fertőzésen. A személyzetre vonatkozó szabályok kicsit engedékenyebbek; ők akkor is dolgozhatnak, ha negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. A kereskedelemben a vásárlóknak a boltok területén FFP2-es maszkot kell majd hordaniuk, az eladóknak azonban elegendő valamilyen, a szájat és orrot eltakaró maszkot felvenni.

Az új intézkedések célja többek között az oltottak számának minél gyorsabb növelése. A bécsi kórházakban jelenleg 214 fertőzöttet ápolnak, az intenzíven levők átlagéletkora 48 év. A kapacitások bővítése érdekében a városvezetés már elrendelte a nem sürgős operációk elhalasztását. Michael Ludwig elmondta, ha szükséges, további szigorító intézkedések bevezetésére is sor kerül. Fontolgatják például a 3G-szabály bevezetését a munkahelyeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!