A Reddit lelőtte az internet egyik legnagyobb oltásellenes fórumát

2021. szeptember 2. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Reddit a felhasználói nyomására lelőtte a NoNewNormal nevű subredditjét, ami a maszk- és oltásellenesek egyik legnagyobb és legaktívabb online fóruma volt. A fórum 122 ezer taggal működött a leállításakor, és intenzív közösségi élet zajlott rajta: csak augusztusban 10 ezer új hozzászólás és 900 új kommentfolyam született.

A fórumtagok egyik kedvenc szórakozása a „raidelés” volt, amikor szervezetten, akár több százan egyszerre szabadultak be egy másik fórumra, szétspammelve az ott zajló beszélgetéseket. A Reddit hivatalos indoklása a törlésre is ez volt, és csak másodsorban az oltásellenes tartalom.

A törléssel együtt 54 másik, kisebb, de hasonló témájú Reddit-fórumot helyeztek karanténba – ez a reddites szlengben azt jelenti, hogy csak egy figyelmeztetés után lehet belépni, és a fórum tartalma nem kerül be a különféle válogatásokba (például a legnépszerűbb posztok hírfolyama), illetve a főoldalra. A NoNewNormal már augusztus elleje óta ilyen karanténban volt.

A Reddit közösségei hónapok óta tüntetnek különféle eszközökkel azért, hogy az oldal aktívabban lépjen fel az oltásellenesség és a járvánnyal kapcsolatos dezinformációk ellen, aminek a Reddit egyes fórumai nagyon aktív terjesztői.

A NoNewNormal aktívabb tagjai máris újraalapították a fórumot egy másik online felületen. Az egyik moderátor a CNET-nek névtelenül nyilatkozva azt mondta, ők nem oltásellenesek, hanem szabadon gondolkodók, akik szeretnék visszakapni a járvány előtti világot. Ebben, illetve a csoport nevében is eléggé hasonlított egyébként a mozgalom a Gődény-féle magyar „normális életet követelőkre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!