Új, erősen mutálódott variánst találhattak Dél-Afrikában

2021. augusztus 30. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új, sok mutációs variánst találhattak Dél-Afrikában – írja egy preprint tanulmány alapján a Jerusalem Post. A tanulmány a dél-afrikai Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete és a KwaZulu-Natal Kutatás-innovációs és Szekvenálási Platformjának közös munkája.

Fontos kiemelni, hogy a tanulmány preprint, azaz még nem esett át a szükséges lektoráláson.

A C.1.2-es variánst májusban fedezték fel, és a kutatók arra jutottak, hogy a C.1-es variánsból alakult ki. Ha a kutatás eredményei helyesek, akkor a sok mutáció miatt ez a variáns állhat legmesszebb az eredeti, Vuhanból induló koronavírustól. A variáns megjelent már Angliában, Kínában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mauritiuson, Új-Zélandon, Portugáliában és Svájcban.

Júliusban a dél-afrikai esetek 2 százalékánál találták meg a variánst.

A C.1.2 szekvenciáinak több mint felének 14 mutációja van, de 52 százalékukat már ismerjük más variánsokból. A kutatók szerint több vizsgálatra van szükség, hogy megtudják, hogy fertőzőbb-e ez a változat, mint például a delta variáns.

Törökországban is megjelenhetett egy új variáns, amiben eddig ismeretlen mutációkat találhattak. Az orvos, aki elsőként hívta fel a variánsra a figyelmet hangsúlyozta, hogy lehet, hogy a mutációk miatt nem feltétlenül lesz veszélyesebb a vírus, ezt ki kell vizsgálni.

Még többet megtudhat a jelenleg terjedő variánsokról a legutóbbi Telexikonból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!